Подршка Пољској из Будимпеште

Мађарска влада изразила поје подршку Пољској у вези са спором који има са Европском комисијом и осудила одлуке Брисела који је затражио финансијске казне за Варшаву.


"Потез Европске комисије ове недеље да тражи казне за Пољску у спору око реформе правосуђа у земљи неприхватљива је и 'арогантна' мера. Мађарска влада је одлучила да усвоји резолуцију којом изражава своју подршку Пољској и осуди злонамерне нападе Брисела", написала је мађарска министарка правде Јудит Варга на Фејсбуку. Европска Комисија одлучила је да затражи од Европског суда правде да Пољској изрекне финансијске казне како би се осигурало поштовање налога Суда који се односио на функционисање Дисциплинског већа Врховног суда Пољске и суспензију даљих одредби пољског закона које утичу на независност судства.

Како је саопштено у Бриселу, Комисија тражи од Суда да Пољској изрекне дневну новчану казну све док се мере изречене налогом Суда не спроведу у потпуности.

Истовремено, Комисија је одлучила да пошаље службено обавештење Пољској јер није предузела неопходне мере да испуни пресуду Европског суда правде у којом је утврђено да пољски закон о дисциплинском режиму против судија није компатибилан са правом ЕУ.

Ако Комисија утврди да пољски одговор на формално упозорење није задовољавајући као следећи корак Комисија може случај поново поднети Суду правде.