"Помоћи мигрантима ближе домовини"

Масовне миграције учиниће Европску унију слабијом, а не јачом, рекао је Балаж Орбан, државни секретар у кабинету премијера, на данашњој панел дискусији.


Балаж Орбан

Миграциона криза 2015. била је прекретница у Европи, рекао је Орбан на догађају који је организовао Дунавски институт, тврдећи да је то навело европске политичаре да схвате да се свет променио и да су „неприпремљени за оно што се дешава".


"Закони који су се примењивали током кризе донети су деценијама раније и требало је да реше питање политичких избеглица које су у то време бежале из комунистичких земаља. Али свет се променио. Биполарни свет Хладног рата је нестао и за собом оставио нестабилне регионе које многи покушавају да напусте. Многи покушавају да илегално уђу у Европску унију и затраже азил", рекао је он, додајући да многи илегални мигранти желе да остану чак и ако им се одбије захтев за азил.


Мађарска влада сматра да све земље имају хуманитарну дужност према онима којима је помоћ потребна, али то значи пружити им помоћ што је могуће ближе домовини, а не примити их, рекао је државни секретар, указујући на владин хуманитарни програм "Мађарска помаже".

.