top of page

Прекогранични пројекат Сегедина и Кањиже

Општина Кањижа реализује пројекат прекограничне сарадње изградње бициклистичке стазе под називом „Хоргош-Реске-Сегедин, добар пут спаја људе“. Пројекат вредан 399.900 евра, од чега је у оквиру ИПА програма Европске уније обезбеђено 339.915 евра, представљен је на конференцији у Кањижи.


Општина Кањижа је носилац овог пројекта који треба да се заврши до краја јануара идуће године, а партнери су јој локалне самоуправе Реске и град Сегедин (Мађарска).


На представљању пројекта наглашено је да су Хоргош, Реске и Сегедин места уско повезана једна са другима због услова живота и рада, али да се ове локалне самоуправе, њихови становници и привреда, али и животна средина, заједно суочавају са последицама недостатка међусобно повезаних бициклистичких стаза.


Кроз део насеља Хоргош већ је изграђена деоница бициклистичке стазе према Кањижи, а овим пројектом предвиђена је изградња деонице бициклистичке стазе од центра Хоргоша кроз насеље према граничном прелазу Хоргош 2–Реске 2, у дужини од скоро два километра, као и израда документације, која ће омогућити да се бициклистичка стаза заврши како би постала једна целина на релацији Хоргош-Реске-Сегедин и могућност да се у будућности стаза настави до других насеља.


Речено је да је у целом пројекту, можда најважнији део је гранични прелаз Хоргош 2 - Реске 2, који ће донети много предности када се повеже бициклистичком стазом. Пратећа инфраструктура у облику бициклистичких одморишта и бициклистичких сервиса само ће повећати значај и ефекат стазе, посебно у погледу туризма. У овом конкретном случају повезивањем ових насеља са најпопуларнијом туристичком дестинацијом на том подручју бањским центром у Морахалому.

bottom of page