top of page

Премијер најавио повећање пензија

Данашњи дан је добро почео за мађарске пензионере: премијер Виктор Орбан јутрос је најавио да ће пензије од 1. јануара бити повећане за 15 одсто.



На видео-снимку објављеном на Фејсбуку, премијер је рекао да су санкције Брисела Русији широм Европе довеле до енергетске кризе, која је погодила и Мађаре. „Ми штитимо породице ограниченим ценама и смањењем трошкова комуналних услуга“, рекао је Орбан.


Додао је да, "штитећи себе, не смемо заборавити велике циљеве земље, који превазилазе тешка времена".


„Један од наших великих циљева је да обезбедимо да пензионери живе достојанствено и да сачувају вредност својих пензија. Овај циљ смо остваривали сваке године од 2010. Сада од 1. јануара повећавамо пензије за 15 одсто“, нагласио је премијер.


Убрзо након саопштења, министар финансија Михаљ Варга рекао је да ће у буџету бити обезбеђено месечно 473 милијарде форинти (1,1 милијарда евра) потребних за исплату повећаних пензија. Он је додао да ће исплате пензија наредне године, укључујући и пензију за 13. месец, износити 6.150 милијарди форинти (14,9 милијарди евра).


Мађарска влада је ове године неколико пута повећала пензије, а такође је поново увела 13. пензију. Осим тога, пензионери су добили значајан додатак за своје уобичајене износе, јер ове године мађарска влада уплаћује премију за пензије пети пут од 2017. године.

bottom of page