top of page

Протест Мађарске због претреса у Украјини

Мађарско министарство спољних послова је данас, по други пут за свега неколико дана, позвало украјинског амбасадора у Будимпешти, где му је уручена још једна протестна нота.


Овога пута, амбасадор Украјине је позван након што је Служба безбедности те земље (СБУ) претресла канцеларије мађарске мањине у Закарпатју.


Мађарско културно удружење у тој украјинској регији навело је у саопштењу да су службеници СБУ претресли седиште удружења и стан његовог председника, тражећи доказе о "активностима усмереним на насилну промену граница".


Удружење је позвало украјинске власти да обуставе акцију коју су назвали "ловом на вештице", после чега је СБУ на својој интернет страници потврдио да су обављени претреси. Како се наводи, вршене су претраге у локалним добротворним фондацијама у закарпатској регији, "како би биле проверене информације о умешаности страног фонда у активности усмерене на кршење државног суверенитета Украјине".


Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је Мађарска протестовала због ових претреса код украјинског Министарства спољних послова и додао да ће то питање покренути данас, на састанку шефова дипломатија НАТО-а.


Две земље су се у више наврата сукобљавале око, како Мађарска сматра, "ограничених права" за око 150.000 етничких Мађара који живе у Украјини, посебно у погледу коршћења матерњег језика у образовању. Украјина је 2017. године донела закон којим се ограничава употреба мањинских језика у школама, што је изазвало оштре реакције званичне Будимпеште.


Током новембра Украјина је забранила улазак двојици мађарских владиних званичника због "мешања у локалне изборе", што је Мађарска негирала.


Сијарто је у изјави на Фејсбуку назвао неприхватљивим да земља која жели да буде део трансатлантске заједнице "континуирано застрашује и врши притисак на мањину која припада чланици НАТО-а". Мађарска је до сада више пута наговестила да ће блокирати чланство Украјине у НАТО-у.

Comments


bottom of page