top of page

Протест мађарских фармера на граници са Украјином

Око хиљаду мађарских фармера са стотинама возила одржало је демонстрације у близини мађарско-украјинске граничне станице, у Захоњу, протестујући против одлуке Европске комисије да продужи неограничен увоз украјинских пољопривредних производа на годину дана.На демонстрацијама које су организовали Мађарско удружење пољопривредника МАГОС и Мађарска пољопривредна комора (НАК), фармери су са тракторима, комбајнима и камионима заузели обе стране магистралног пута 4 који води до граничног прелаза, блокирајући путнички и теретни саобраћај. На пољопривредну механизацију распоређену на око пет километара пута, окачили су транспаренте и мађарске заставе, а демонстранти су држали бројне плакате и натписе којима критикују Брисел, Европску комисију и бране мађарску пољопривреду.


Говорећи на скупу, Иштван Јакаб, председник МАГОС-а и потпредседник Народне скупштине, рекао је да „неспособни“ људи у Бриселу уништавају европску пољопривреду и животе грађана. У септембру прошле године мађарски фармери су већ сигнализирали да неће прихватити правила Брисела и да ће бранити пет милиона хектара мађарског пољопривредног земљишта и усеве који се на њима узгајају, подсетио је он. Председник је нагласио да мађарски фармери желе да се правила ЕУ која важе за њих прошире на земље ван ЕУ из којих прехрамбене сировине или намирнице могу да уђу у Мађарску.


Он је напоменуо да величина и продуктивност великих украјинских фарми не могу да се такмиче са европским произвођачима и да власници и инвеститори компанија које су их поседовале – регистроване у пореским рајевима – желе да искористе Брисел за стицање све већег броја украјинских пољопривредних површина и коришћењем усева који се на њима гаје најпре ослабе, а потом и освоје европско тржиште.


То би могло смањити субвенције за фармере из ЕУ за 20-30 одсто, зауставити развој и отворити пут и простор за украјинске производе у ЕУ“, упозорио је Јакаб. Он је нагласио да су важни предстојећи избори за Европски парламент, јер би се могло постићи да након трансформације тог тела и Европске комисије, почну да доносе повољније одлуке за пољопривреднике, када је реч о овим питањима, сматра Јакаб.


Балаж Ђерфи, председник НАК-а, назвао је одлуку Европске комисије апсурдном. Далеко од тога да се не ради само о житарицама: живинско месо, јаја, чувени и тражени мађарски мед чекају да нађу и извозно тржиште, рекао је он.


"Реч је о заштити инвестиција великог капиталистичког система ван Украјине од интереса европских фармера у Бриселу, што је шокантно у западна Европа то почиње да увиђа", додао је он.


Напоменуо је да, иако је мађарска влада забранила увоз украјинских производа на националном нивоу, Брисел треба да делује како би повратио тржишта изгубљена у поплави усева која је напала Европу.


Атила Тилки, посланик Фидеса, истакао је у свом говору да су овде дошли произвођачи из целе земље, као и посланици, и да је ово јединство неопходно да би влада наставила борбу за интересе пољопривредника у Бриселу.


„Ако нема фармера, нема ни хране ни будућности“, цитирао је Тилки слоган демонстрација француских фармера и поновио да су приоритети мађарске владе "мађарска земља и мађарски фармери".


Фармери су марширали до мађарско-украјинског граничног прелаза, где су их зауставили полицајци, па су се вратили на првобитно место окупљања.

Comments


bottom of page