top of page

Сијарто позива на дијалог у Украјини и БиХ

"У националном безбедносном интересу Мађарске је очување дуго-рочног мира и зато позивамо све да помогну дијалог страна укљу-чених у источноевропски сукоб", изјавио је у Бриселу министар спољ-них послова Петер Сијарто, који се осврнуо и на ситуацију у БиХ.


„Сви велики играчи светске политике треба да се врате за преговарачки сто, уместо да прибегавају провокацијама и демонстрацији снаге“, рекао је Сијарто мађарским новинарима.


Он је изразио наду да ће се након предстојећег састанка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Женеви ове недеље, састати и председници САД-а и Русије: „Мађарска то види као једино решење, једину наду“, рекао је он.


Мађарска се придржава жеље Украјине и не затвара своју амбасаду у Кијеву и два конзулата у Закарпатју. Упркос сталним несугласицама, Мађарска је јутрос послала још 120 респиратора у Украјину", рекао је он.


Говорећи о ситуацији у Босни и Херцеговини, Сијарто је рекао да је стабилан и миран регион Западног Балкана интерес Мађарске и позвао на наставак дијалога, уместо увођења санкција. Осврћући се на разговоре са Милорадом Додиком протеклог викенда, Сијарто је рекао да су се договорили о томе да Босна и Херцеговина треба да задржи свој територијални интегритет.


„Претње санкцијама Додику од појединих пријатеља и савезника Мађарске не доприносе миру и стабилности у Босни и Херцеговини. Мађарска сматра да је претња санкцијама на Западном Балкану контрапродуктивна. Санкције уместо мира доводе до тензија и само продубљују сукобе, па Мађарска тражи од свих својих савезника и пријатеља да фаворизују дијалог уместо рестриктивних мера. Све осим дијалога и дипломатије смањује наше шансе да пронађемо решење“, рекао је он.

bottom of page