top of page

Удружење банака не подржава замрзавање

Мађарско удружење банака, на челу са некадашњим гувернерм Народне банке Србије и садашњим геренералним директором Ерсте банке у Мађарској Радованом Јелашићем, саопштило је да не подржава владину одлуку о привременом замрзавању каматних стопа на хипотекарне кредите.


Радован Јелашић (Ерсте банка)

„Удружење банака не може да подржи привремено замрзавање каматних стопа, на штету мађарског банкарског сектора, за клијенте који су одлучили да узму ризичније кредите са променљивом каматном стопом упркос благовременим упозорењима“, саопштило је ово тело.


Премијер Виктор Орбан саопштио је претходно да је влада одлучила да замрзне камате на хипотеке, на нивоу с краја октобра, и то до краја јуна 2022. Удружење је саопштило да је „са изненађењем сазнало за ту меру".


Напомиње да су мађарски зајмодавци, у сарадњи са Народном банком Мађарске (МНБ), последњих година понудили да пребаце кредите клијената са променљивом каматном стопом на кредите са фиксном каматном стопом, скрећући пажњу на предности зајмова са фиксном стопом на јавним форумима и међу својим клијентима.


Удружење је указало на „допринос банкарског сектора одбрани од пандемије“ у виду плаћања секторског пореза и учешћа у мораторијуму на отплату, који је продужен на период дужи него било где у Европи.

bottom of page