top of page

Уочи пописа: Националност Вовођанин не постоји, Чомићева тражи расправу

Грађани који се приликом пописа буду изјашњавали као Војвођани, при обради података биће уврштени у категорију регионална припадност, из простог разлога што Војвођани не постоје као нација, изјавио је директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић. Министарка Чомић, позната у јавности као иницијатор закона о тзв. новоговору у српском језику, тражи отварање јавне расправе.


Миладин Ковачевић

Ковачевић је нагласио да је сваки становник Србије слободан је да се, приликом пописа становништва, о својој националној припадности изјасни према сопственој жељи, а пописивач је дужан да то верно пренесе у пописницу и да словима упише онако како је грађанин рекао. Истакао је да су се, они који су то желели, изјашњавали тако и раније.

Ковачевић тако одговара на иницијативу Лиге социјалдемократа Војводине и Војвођанске странке да се становницима северне покрајине омогући да се изјасне као Војвођани, и да се на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност и став министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, да о том питању треба отворити дијалог.

Чомићева се позива на препоруку Савета Европе која каже све земље да приликом пописа грађанима треба да омогуће двоструки идентитет. Она наглашава да ће кроз дијалог бити одлучено о судбини тог предлога, а уколико се он прихвати, требало би да се унесе у Закон о попису, пренео је Танјуг.

Kommentare


bottom of page