top of page

Ускоро појачавање мађарске ограде

Мађарска влада је одлучила да прилагоди постојећу ограду на мађарско-српској граници на начин да се на постојећу додају елементи висине од једног метра. Под тачком „б” у истој одлуци наведено је да ће се градити ограда и на делу српско-хрватске деонице у оквиру Националног парка „Дунав-Драва”.



У уторак ујутру у селима Ружа и Ашотхалом, која се налазе одмах преко граничне линије у односу на суботичко приградско насеље Бачки Виногради, мађарска полиција ухватила је укупно 37 илегалних миграната на својој територији, стоји у саопштењу објављеном на сајту мађарске полиције. У претходних 24 часа ухваћено је 360 лица у повреди границе, а 175 је спречено да пређе привремену ограду на граници. Према њима су предузете мере предвиђене прописима, стоји у саопштењу, а то по правилу значи да су враћени кроз капију на привременој огради која постоји на мађарско-српској граници. Ове бројке представљају тек део мигрантске популације која свакодневно покушава да пређе ограду од жилет жице на српско-мађарској граници.


Недавно је Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова и спољне трговине, боравећи у Суботици изјавио да су од почетка године спречили улазак 110.000 илегалних миграната у њихову земљу.


Ускоро ће мигрантима илегални прелазак границе бити додатно отежан. У последњем броју, од 15. јула „Службени лист", је објавио одлуку да су се чланови кабинета Виктора Орбана сложили да се уради прилагођавање постојеће ограде на мађарско-српској граници на начин да се на постојећу додају елементи висине од једног метра. Под тачком „б” у истој одлуци наведено је да ће се градити ограда и на делу српско-хрватске деонице у оквиру Националног парка „Дунав-Драва”.


Други став ове одлуке односи се на прекорачење буџетске ставке за манипулисање мигрантском кризом, где прекорачење износи 19,5 милијарди форинти.


Мађарска је средином 2015. године започела подизање ограде на граници према Србији у дужини од 175 километара, а ова ограда од жилет жице, током времена је ојачавана и на њу је постављана додатна опрема. Тако сада постоје два реда ограде између којих се налази комуникациони пут за оружане снаге, полицију и војску, ограда је опремљена и струјом ниске волтаже која у центре одржавања пријављује да је направљен контакт са оградом. На самој огради монтирани су и звучници који упозоравају да особе које се налазе у њеној близини треба да се удаље, а осветљена је и рефлекторима. Мађарска полиција и војска опремљена је и термовизијским камерама, а однедавно је најављено да ће бити формиран и посебан одред граничних полицајаца у којем ће у прво време бити ангажовано око две хиљаде људи.


И поред свих ових мера одвраћања, мигранти не престају да покушавају да пређу ограду на српско-мађарској граници, у први мах је ограда сечена посебним клештима, а у последње време мигранти користе дуге мердевине како би прешли границу, а не презају ни о напада на мађарске снаге о чему је полиција нашег северног суседа у више наврата у јавности објављивала видео-снимке.


Суботичка полиција је у понедељак саопштила да је у околини града открила два импровизована мигрантска кампа са више десетина миграната. Прошле седмице Оператвина радна група у којој је окупљено више полицијских родова предузела је мере против 85 миграната у Суботици и околини.


Извор: Политика

bottom of page