top of page

Фидес види насиље у ЕУ породици

Европски посланик и један од оснивача владајућег Фидеса, Тамаш Дајч, рекао је да "бриселске бирократе намеравају да наметну своју вољу Мађарима на било који начин када су у питању санкције, илегална миграција и измене закона о заштити деце".



Дајч је направио необично поређење, рекавши да "оно што ЕУ ради Мађарској није ништа мање од насиља у породици". Он је за државни Радио Кошут рекао да је Мађарска испунила свих својих 17 обавеза, али да се Европска комисија придржава истих препорука о кажњавању које је предала Европском савету на почетку преговора.


Проблем ЕК, рекао је, није у 17 обавеза Мађарске или владавини закона, већ у приговору Мађарске да Брисел форсира свој став о миграцијама, санкцијама и закону о заштити деце. Коментаришући сугестију белгијског либералног европосланика Гаја Верхофштата да Мађарској треба повући средства сваки пут када се противи политици ЕУ, Дајч га је оптужио да је „мрзитељ Мађарске“. Рекао је да је из Верхофштатовог става јасно да је "Брисел лагао када је говорио о европским вредностима и заштити демократије, предузимањем акција против Пољака, Мађара, Румуна, Бугара и Хрвата због владавине права".


"Прави проблем бирократа са овим земљама, посебно са Мађарском и Пољском, била је њихова неспремност да попусте захтевима Брисела", рекао је Дајч и истакао да се 85-90 одсто Мађара слаже да њихова земља треба да одбаци илегалне миграције, заштити своје границе и задржи закон о заштити деце.


Они, каже посланик, такође одбацују и "катастрофалне санкције". При том је критиковао Брисел што поставља „замисливе и незамисливе услове” за приступање Румуније и Бугарске Шенгену, иако су две земље испуниле све услове.


Он у свом саопштењу није штедео ни земље ЕУ, рекавши да су „надмене, арогантне, западне државе чланице“ ипак омеле чланство споменутих држава у Шенгену и да западне земље чланице треба да се одрекну свог „снисходљивог, самодопадног, колонијалистичког понашања“, а многио аранжмани који су важећи за целу ЕУ морају се преиспитати.


Осврћући се на скандал са митом у вези са потпредседницом Европског парламента, он је рекао да постаје јасно да европска левица прима „невероватно велике суме новца“ изван ЕУ, а осврнуо се и на сличан случај у који су наводно умешани неки левичарски опозициони политичари. У међувремену, рекао је Дајч, европско и мађарско лево крило најгласније су се жалили када је у питању тзв. спољна корупција.

bottom of page