top of page

Фидес одбио предлог закона о корупцији

Чланови из редова коалиције Фидес-КДНП су у парламентарном Одбору за правосуђе одбацили предлог закона који су многи назвали „Lex Szijjarto", после контроверзног летовања министра спољних послова на луксузној јахти, на Јадранском мору.



Према предлогу који је покренула независна посланица Бернадет Сел (раније лидер зелене странке ЛМП), бизнисмени који дају луксузне поклоне члановима владе били би искључени из јавних набавки наредних пет година. Поред тога, такви „поклони“ (ако њихова вредност прелази четвртину основне плате особе која прима поклон) треба да буду наведени у изјавама о имовини, чак и ако су их функционери примили као „приватна лица“. Поред тога, према овој иницијативи, закон би се односио и на директоре државних фирми.


Повод за овај законски предлог било је летошње путовање министра спољних послова Петера Сијарта луксузном јахтом милијардера Ласла Сија. Сијарто је доследно одбијао питања о путовању, аргументујући такву одлуку оценом да су то „приватне“ и „породичне ствари“ и истичући да његово „поштовање закона није сезонско питање" и да "поштује закон и у свом јавном и у приватном животу".


Међутим, многи и даље мисле да би министар требало да понуди објашњење, јер Сиј редовно побеђује на великим државним тендерима. Са друге стране, Сијарто није могао себи да омогући тако скупо летовање, судећи према својој имовинској карти.

bottom of page