top of page

За Фидес 11, за опозицију 10 мандата у ЕП-у

Коалиција Фидеса и КДНП освојила је 44,17 одсто гласова, што је 11 мандата у ЕП-у, док је опозициона странка Партија поштовања и слободе (ТИСА) Петера Мађара, освојила 7 мандата, односно 30,11 одсто гласова. Колалиција око ДК освојила је два мандата у ЕП-у, а екстремно десна Наша Домовина један.Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да су Мађари на изборима за Европски парламент (ЕП) показали да ће казнити оне који "у Бриселу раде против своје домовине" и да су "послали јасну поруку да желе мир".


Орбан је, на скупу своје странке Фидес и њених коалиционих партнера из Демохришћанске народне странке (КДНП), на којем су праћени резултати јуче одржаних локалних избора у Мађарској и избора за ЕП, рекао да су победили и на једним и на другим изборима, преноси МТИ.


"Да сумирамо резултате избора за ЕП, можемо да пошаљемо телеграм Бриселу у којем пише стоп миграцијама, стоп роду, стоп рату, стоп Сорошу, стоп Бриселу", рекао је Орбан.


Додао је да су ови избори су ојачали мировну политику мађарске владе и истакао да ће "дуплирати своје напоре да држи Мађарску изван рата". Орбан је навео да је излазност на изборима била 57 одсто, додајући да је "демократија жива и здрава".


На основу 83,57 одсто пребројаних гласова, на изборима за ЕП, коалиција Фидеса и КДНП освојила је 44,17 одсто гласова, што је 11 мандата у ЕП, док је опозициона странка Партија поштовања и слободе (ТИСА) Петера Мађара освојила 7 мандата, односно 30,11 одсто гласова.


Два мандата освојила је коалиција странака Дијалог за Мађарску, Демократска коалиција (ДК), Мађарска социјалистичка партија и Мађарска зелена странка, са укупно 8,22 одсто гласова. Покрет Наша домовина освојио је један мандат са 6,75 одсто добијених гласова.

コメント


bottom of page