top of page

Форинта пала за 10% од почетка рата

Мађарска форинта је јуче достигла још један историјски минимум у односу на главне валуте на међубанкарском тржишту. Однос мађарске валуте је 399,98 за један евро.


Форинта је такође пала на нове минимуме у односу на долар и швајцарски франак, и то на 367,90, одно-сно 399,03 форинти. Ова валута је пала за скоро 10% у односу на евро од почетка рата у Украјини, што је међу највећим падовима у светским размерама. Чак се и интервенција Народне банке (НБХ) на подизању једнонедељне депозитне стопе – највећег повећања стопе од 2008. – показала неефикасном.


Нагло слабљење форинте такође доприноси инфлаторном притиску. Годишњи раст цена стигао је до 15-годишњег максимума. У јануару је инфлација била 7,9%, док се за фебруар очекује стопа од 8,5%.


Рат у Украјини и економске санкције Русији утицали су и на акције мађарске ОТП банке. Процењено је да је имовина Шандора Чањија смањена за 11 милијарди форинти (скоро 2.515.600 евра) у првих неколико дана рата.


Директор ове банке је, анализирајући ситуацију после избијања рата, рекао да у Украјини функционишу 42 експозитуре: "Украјинска подружница је била једна од најпро-фитабилнијих у ОТП Групи у погледу капитала последњих година. Наше колеге у Русији такође добро раде. Ликвидност у рубљама постоји, једини проблем је недостатак ликвидности у доларима.”


Чањи каже да Владимира Путина познаје лично, и то врло добро, али да се не усуђује да предвиђа исход рата. Уверен је да никоме није у интересу да се продужава рат, ни Украјини ни Русији, јер је "веома скупо распоредити тако велику војску и толико ратних средстава".


Иначе, повлачење руске Sberbankе из Мађарске изазвало је велику забринутост у пословним круговима. Мађарска агенција за осигурање штедње саопштила је да ће штедише са мањим улозима бити највероватније обештећене од стране државе, што неће бити случај са онима чији улози премашују 100.000 евра.

bottom of page