top of page

Хабзбург мађарски амбасадор у Паризу - домаћини незадовољни

Французе је, према писању медија у Будимпешти, узнемирила чињеница да је млађи син Отоа Хабзбурга, Ђерђ Хабзбург, именован за мађарског амбасадора у Француској, о чему је прилог објавио и Еуроњуз.


Могућност да унук последњег мађарског краља буде кандидат за амбасадора у Француској појавила се крајем 2020, а његов мандат у Паризу почео је у марту ове године, после одлуке премијера Виктора Орбана. Париски лист "Фигаро" је објавио опширан чланак о овом именовању, које је, судећи према многобројним коментарима, изазвало негодовања у јавности земље домаћина.


Ђерђ Хабзбург (55) је на различитим дипломатским функцијама био од 1996. године, а такође је радио као путујући амбасадор и заступао интересе Мађарског олимпијског комитета у иностранству (Ђерђев рођак Едвард Хабзбург, био је амбасадор Мађарске у Ватикану од 2015. године).


Медији у Будимпешти ових дана констатују да међу коментарима вести о новом мађарском амбасадору у Паризу, на различитим француским интернет порталима, практично нема ниједног позитивног. Читаоци углавном подсећају да су Хабзбурзи били вековни непријатељи Француске и да је дипломатски нетактично слати особу која је њихов потомак да представља Мађарску у Паризу.


Породична база младог Хабзбурга налази се у месту Шошкут, близу Будимпеште, а његово троје деце, Жофиа, Илдико и Карољ, рођени су у Мађарској. Он и његов отац били су посебно ангажовани на томе да Мађарска постане чланица Европске уније и, како је Ђерђ рекао на предавању на Националном универзитету за државну управу у марту 2019. године, он се осећа као Мађар, а никако као Аустријанац.

bottom of page