top of page

Шемјен: Градимо виртуелни национални простор

Мађарска влада гради „виртуелни национални простор” који ће сваком Мађару омогућити приступ свим државним медијима и јавним сервисима, рекао је у заменик премијера Жолт Шемјен на Летњем универзитету „Тушвањош” у Баиле Тушнаду, у централној Румунији.



Говорећи на округлом столу, Шемјен је рекао да су напори које је споменуо „виртуелни део уједињења нације“, усмерен на решавање проблема око спортских, културних и политичких преноса. Када систем буде завршен, мађарски грађани ће имати приступ свим програмима „путем једноставне регистрације, са ИП адресом, у ВПН окружењу и са дигиталним држављанством“, рекао је он.


Према речима Шемјена, циљ је да се од 1. јануара следеће године омогући приступ друштвеним дешавањима и културним програмима мађарских јавних медија, у суседним земљама.


"Да бисмо обезбедили опстанак етничких мађарских заједница најпре нам је потребна јака Мађарска, као и помоћ матичне државе у виду давања преференцијалног мађарског држављанства, економских програма и подршке партијама и организацијама етничких Мађара. Мађарска тренутно троши 100 милијарди форинти (262 милиона евра) за помоћ етничким Мађарима. Од 2010. године, Мађарска је потрошила око 500 милијарди форинти на 50.000 етничких пројеката", рекао је Шемјен.


Мађарска влада је крајем прошле године одобрила Национални програм дигиталног држављанства који, како је тада речено, има за циљ стварање услова за "једноставну, погодну и ефикасну администрацију". Према саопштењу Агенције за дигитално држављанство, јединствено дигитално окружење олакшава комуникацију између државних органа и грађана. Програм има за циљ да службе јавне управе буду доступне "онлајн" у било ком тренутку и погодан је за управљање свим административним потребама који се могу лично решити.


Оснивачки документ програма ставља главни фокус на дигитално држављанство, наводи агенција, додајући да покрива и коришћење националних база података и примену "клауд" технологије. До краја прве стратешке фазе предвиђене за 2026. годину, грађани ће моћи да путем интернета решавају скоро сва питањима која се односе на јавну администрацију.


Жолт Шемјен, који је у мађарској влади задужен, поред осталог, и за националне мањине и Мађаре ван граница матичне земље, нагласио је приликом прошлогодишњег поновног именовања на вицепремијерску функцију, да ће наставити да спроводи "програм националне политике Мађарске". Каже да су темељи политике Мађарске према њеним заједницама у иностранству постављени 2010. године, када је садашња коалиција формирала владу и да су се ти темељи „показали као стабилни“.


Шемјен је такође познат и по подршци владином програму двојног држављанства који, како је дефинисала влада у Будимпешти, има за циљ изградњу „правног јединства нације“. До сада је више од 1,2 милиона етничких Мађара из околних земаља, укључујући и Србију, добило тзв. повлашћено мађарско држављанство у оквиру овог програма.


Што се тиче владине економске помоћи сународницима у окружењу, Шемјен сматра да, уколико етнички Мађари не могу да зарађују за живот у својим домовинама, та подручја би, "са мађарске тачке гледишта, постала празна". Економски програм мађарске владе има за циљ да спречи такву тенденцију, у корист „мађарске привреде, прекограничних региона и суседних држава“, рекао је он.


Шемјен признаје да је "евидентно да мађарска влада подржава етничке мађарске партије", иако се државама у којима се оне налазе то "можда не свиђа". Вицепремијер сматра да су аутохтоне етничке мањине "саставни део мађарске нације и саставни део државе".

bottom of page