top of page

Шта би се десило у Мађарској, ако би Русија напала Украјину?

Саговорници и аналитичари медија у Будимпешти не очекују да би се мађарска могла директно умешати у могуће војне сукобе у Украјини, али су сагласни у томе да би се на граници са том земљом могле појавити хиљаде избеглица и да би Мађарска, с обзиром на своју бројчано велику мањину у Украјини, могла да помогне тој земљи у логистици, транспорту хране или здравству.


Процењујући могуће последице евентуалне руске интервенције у Украјини, мађарски портал Hello Magyar пише о томе како би, према проценама стручњака, велики број људи могао да потражи уточиште у суседним земљама. Руске трупе би, према тим проценама, могле да стигну у украјински главни град за 48 сати, а одатле до мађарске границе за 12 часова.


Ако дође до напада, у сукобима би, како процењује овај портал, могло да страда око 50.000 цивила, а хуманитарна криза која би у том случају избила, пкренула би најмање пет милиона украјинских избеглица, које ће тражити азил на Западу.


У нападу би директно учествовале 62.000 војника, уз више хиљада оних који би били задужени за логистичку подршку. Према саговоницима портала, близу украјинске границе је тренутно стационирано око 100.000 руских војника.


Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова, изјавио је недавно да је у интересу Мађарске да Украјина буде јака и стабилна држава. Истовремено, према речима министра, у интересу Мађарске је и да Украјина прекине своју антимађарску политику. Он је рекао да Мађари памте време хладног рата и да не желе да се та психоза врати на то подручје. Зато је важно да се разговор настави. Мађарска подржава дијалог и изгледа да не жели да улази у сукоб, истиче Телекс.


И Портфолио пише како је мало вероватно да ће се Мађарска отворено мешати у војне акције у њој суседној Украјини. Једно би се могло догодити да Мађарска помогне Украјини у логистици, транспорту хране или здравству, наводи овај портал. Он такође напомиње да би Сједињене Државе могле да пошаљу нове трупе у то подручје. Трговина са Русијом би могла да буде обустављена, а избеглице – укључујући мађарску мањину у Украјини – могле би да потраже уточиште у Мађарској. Ситуација је компликована и ствари могу да се промене сваког тренутка, наводи Политико.

Comments


bottom of page