top of page

Шта мађарске судије раде у амбасади САД-а

Након критика које је у мађарској јавности изазвао састанак америчког амбасадора у Будимпешти са двојицом судија из земље домаћина, Амбасада САД-а у мађарској престоници саопштава да је "стандардна дипломатска пракса" то што је амбасадор Дејвид Пресман у свом кабинету разговарао са члановима Националног судског савета.



Дејвид Пресман, амбасадор Сједињених Држава, нашао се на удару критика због недавног сусрета са двојицом мађарских судија, Чабом Вашваријем и Тамашем Матушиком, члановима Националног судског савета (ОБТ), у својој канцеларији у Будимпешти. ОБТ, који има 15 чланова, тело је које надзире Централну судску управу и обавља значајне административне послове.


Бивши члан Савета, Виктор Вадас, каже да се недавно именовани амерички амбасадор, осим са споменутим судијама, још није састао ни са једним другим представником мађарског правосуђа. Амбасада САД-а, међутим, тврди су разговори судија и амбасадора "стандардна дипломатска пракса".


Један од учесника разговора, судија Вашвари, у јавности је постао познат недавно, по отвореним критикама на рачун мађарске владе. Једна од најоштријих била је она коју је изнео у интервјуу британском "Гардијану", у августу ове године. Тада је за овај либерални лист, поред осталог, рекао да су он и његове колеге „сведоци покушаја спољног и унутрашњег мешања у одлучивање, већ неколико година".


Вашваријева изјава је одмах изазвала критике у Мађарској, посебно у провладиним медијима, који сматрају да "није стандардно" или да је "етички упитно" то што судија једном страном медију даје изјаве ове врсте, које су оценили као политичке. Конзервативни медији тада су изнели и неке, по њима, проблематичне пресуде Вашварија против виновника нереда 2006. године, организованих против тадашње социјалистичке владе.


После састанка са амбасадором Пресманом, у медијима блиским владајућем Фидесу затражене су оставке судија Вашварија и Матушика. ОБТ је, међутим, у свом саопштењу одбацио оптужбе и истакао да је „мађарско правосуђе, како је то уобичајено у демократским државама, деценијама у контакту са страним амбасадорима у Мађарској“. Ово тело подсећа да је, на пример, 18. децембра 2018. актуелни судија Уставног суда и бивша председница Националне канцеларије за правосуђе (ОБХ), Тинде Хандо, такође имала састанак са амбасадором САД-а у Мађарској што, како се наводи, није проблематично, јер "амбасадор није политичар“.


Председник Врховног суда Мађарске је, међутим, оштро критиковао овакво саопштење ОБТ-а. „Сматрам неприхватљивим покушај ОБТ-а да неистиниама и увредљивим садржајем свог саопштења прикрије понашање неких својих чланова, које је изазвало негодовање јавности“, написао је Андраш Варга, који је и сам, по функцији, члан Већа.


Амбасада САД-а је одбацила критике изнете на њен рачун, наводећи сличне аргументе као и ОБТ. У издатом образложењу каже се да је „састанак са представницима мађарског правосуђа у складу са нормалним вођењем дипломатије Сједињених Држава и других земаља – укључујући Мађарску – широм света“. Као доказ су приложене фотографије састанака премијера Виктора Орбана са судијом Врховног суда САД-а Ентонијем Кенедијем, а такође и бивше амбасадорке САД-а у Мађарској Колин Бредли Бел са сада већ бившим председником Врховног суда - Курије, Петером Дараком.


„Оно што није у складу са нормалном дипломатском праксом између савезника, јесте координирани медијски напад, који изгледа као покушај да се унесе страх код оних који желе да ступе у контакт са представницима Сједињених Држава. Критике у мађарској штампи, међутим, нису довеле у питање праксу састанака амбасадора са челницима правосуђа земље домаћина", истиче амбасада.

bottom of page