top of page

Вархељи означен као „непријатељ Украјине“

Оливер Вархељи, европски комесар за суседство и проширење, наведен је на веб страници украјинске националистичке организације "Миротворец" као „непријатељ Украјине“. Овај мађарски дипломата проглашен је непријатељем због свог „отвореног мешања у украјинску унутрашњу политику“, наводи се на овом сајту.


Прошле недеље Варељи је најавио да Европска унија очекује да Украјина ефикасно спроводи права на употребу језика и образовање за мањине унутар својих граница. Он је додао да се нада да ће украјинске власти извршити истрагу недавних случајева претњи представницима мађарске мањине у тој земљи.


Веб страница "Миротворец", како наводе њени креатори, постоји првенствено како би се "пописали они који су умешани у отцепљење Крима од Украјине, као и они који су се борили против Украјинаца у оружаном сукобу у Донбасу". Данас се база података користи за прављење списка људи који су „починили злочине против суверенитета Украјине“, а на њој се налазе и имена и адресе Мађара који живе у Украјини, а имају двојно држављанство.


Мађарска и Украјина у последње време нису у добрим односима, који су нарушени због, како тврди званична Будимпешта, лошег третмана мађарске мањине у тој земљи, последњих година. Ласло Брензович, челник Закарпатског мађарског културног удружења (КМКС), рекао је мађарским медијима да је национализам у Украјини посебно изражен од од 2014. године и подсетио на антимађарске демонстрације, претње и бомбашке нападе у канцеларијама КМКС-а.

bottom of page