top of page

Вархељи: ЕУ шаље вакцине Србији

Европски комесар за проширење и суседске односе Оливер Вархељи апеловао је у Београду на све грађане да се вакцинишу и нагласио да ЕУ жели да помогне региону да стекне отпорност и да ће у том циљу Западни Балкан добити 651.000 вакцина, од којих ће Србији припасти 36.000.


„ЕУ ће у наредном периоду бити фокусина на главно питање грађана – када могу да се вакцинишем и зато ћемо помоћи регион на то како да стекне отпорност”, рекао је комесар током обиласка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” где је данас стигло привих 1.170 вакцина из те донације.


Он је прецизирао да ће у наредне непуне две недеље ЕУ донети 651.000 вакцина за цео регион и да су то вакцине које су додатне на Ковакс испоруку од скоро милион доза за западни Балкан. Вархеји је рекао да је време да ЕУ захвали Србији, не само на томе што је организовала успешну кампању за вакцинацију већ и зато што није заборавила регион којем је доставила 100.000 доза.


„Сада је на нама да се одужимо и вратимо део вакцина. Сигуран сам да такав гест Београда цени не само регион и већ и читав европски континент”, рекао је Вархељи.


Оцењујући да борба против пандемије сада изгледа лакша, Вархељи је нагласио да нема места опуштању и упозорио да опасност лежи и у томе што неко може да помисли да је опасност прошла јер су бројке вакцинисаних високе. Сви треба да будемо вакцинисани, то је једини начин да ставимо тачку на пандемију која ломи и економију и наше животе, рекао је комесар.


„Жао ми је што вас узнемиравам на велики празник, али пандемија и борба против корона вируса не могу да чекају и мислио сам да је најважније да донесемо вакцине у цео регион, прво у Србију, као најуспешнију земљу региона у процесу вакцинације”, рекао је Вархељи и подсетио да је ЕУ уз цео регион од самог почетка пандемије, од пружања финансијске помоћи, набавке контејнера за тестирање, фрижидера за вакцине, амбулантних возила и сл.

bottom of page