top of page

Државна финансијска ињекција за Коларац

О томе да долазе бољи дани за Коларчеву задужбину и да постоји релација са много добре воље између Министарства културе и УО Коларца, сведочи и саопштење које је задужбина јуче објавила.


У саопштењу се, између осталог, наводи да су овој установи „опредељена финансијска средства из буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања, као помоћ у циљу обезбеђивања услова за несметано обављање делатности у ванредним и отежаним околностима услед пандемије”.

- Ова финансијска помоћ намењена је покривању трошкова пословања док се не створе услови за редовно функционисање и организацију програма и активности у пуном обиму. Оваквом одлуком Министарства културе и информисања решени су најтежи дани за Коларац, не само због пандемије и немогућности одвијања редовних програма већ због спремности и иницијативе Министарства културе и информисања и министарке Маје Гојковић да се трајно реши питање финансирања Коларца као део циљева политике овог министарства - наводи се у саопштењу Коларца.

Потом се истиче да је Управни одбор задужбине, којем председава Нада Поповић Перишић, на седници одржаној крајем прошле године донео одлуку и упутио Министарству културе и информисања иницијативу за решавање питања трајног финансирања Задужбине Илије М. Коларца.

- Уз наведену сагласност министарства и задужбине да је стварање услова за нормално функционисање Коларца питање од националног значаја, ова иницијатива подразумева да Коларац постане установа од изузетног националног значаја, са трајним финансирањем и повереним пословима који су у складу са културно-образовним делатностима ове задужбине и задатаком трајног неговања публике, а да задржи статус задужбине, наводи се у саопштењу, а део ових навода је својевремено истакла и Нада Поповић Перишић.

- Уверени смо да ћемо кроз дефинисање концепта поверавања одређених послова од ширег значаја за српску културу обезбедити очување трајне мисије ове институције, настављање њеног неспорног доприноса развоју највиших културних и уметничких вредности, али и осигурати поштовање воље њеног оснивача и добротвора Илије М. Коларца - додаје се у саопштењу институције.

Comments


bottom of page