Забрана кретања у Србији од 17 до 5 часова

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће вечерас предложити Влади Србије "нове, тешке и драстичне мере". Међу њима је и проширење полицијског часа на време од 17 до 5 часова.Вучић је на конференцији за штампу рекао да ће, ако грађани не буду поштовали мере у циљу спречавања ширења корона вируса, додатно бити продужена забрана кретања – од 13 часова, можда чак и 24 сата.


„Очигледно да не можемо да будемо довољно дисциплиновани“, нагласио је Вучић, који се вечерас први пут појавио са заштитном маском око врата. Подсетио је да сутра од 4 до 7 ујутру ради 928 радњи за пензионере и да ће морати сви да држе два метра размака међусобно, као и да ће сви добити маске при уласку у радње. Он је поново замолио да нико не излази и не одлази у продавнице уколико има све код куће и подсетио да у продавницама има свега што је потребно.


Према његовим речима, у уторак или среду у Србију ће стићи 200 покретних респиратора, што је проценутално више од других европских земаља, сем Немачке. Kако је рекао у обраћању новинарима, један респиратор значи три спасена људска живота.


Он је рекао и да је у плану 3.000 кревета на Београдском сајму и још 5.000 широм Србије у халама, апелујући на дисциплину, "да се не догоди италијански ценарио“. Навео је податак да су у Србију од 5. марта ове године „ушлла 317.854 човека“, и да се "не треба питати због чега је повећан број заражених".


„Неки од њих су знали да су заражени, али су дошли да се лече џабе. Али, и њих ћемо да лечимо, то је сигурно“, рекао је Вучић, наводећи да „није ни сањао да имамо толико наших људи у четири, пет земаља Западне Европе“. Kако је рекао, бориће се "да бар половина остане у Србији и да ту раде".


Он је поручио послодавцима да се не отпушају радници олако, наводећи да им неће обећавати оно што не може да испуни. „Део губитака преузмите ви, део ће држава“, рекао је Вучић.


„Да не бисмо дошли до италијанског сценарија, молим све људе да буду дисциплиновани. Не хрлите у продавнице да будете заражени или да неког заразите, у продавницама има много више свега него у многим другим земљама“ нагласио је Вучић.


У овом тренутку, како је додао, почињемо да радимо на производњи за маске, купујемо средства и све остало што је потребно да би се оне производиле у Србији. Такође, почиње и производња квасца и 70-процентног алкохола.


„Најтежи дани су за нама, али свако од нас мора да се помири не нечим, и ја сам се помирио са многим стварима, али мора да знамо да је сада најважније да заштитимо животе. Од сутра нема паркова, нема ничега. Имамо прецизне методе да то утврдимо, не само голим оком“, објаснио је председник.


Више пута током конференције захвалио се Kини за подршку која вечерас стиже у Србију, као и Уједињених Арапским Емиратима који такође шаљу помоћ. „Удрите по нама, народе, али седите код куће“, нагласио је председник на крају конференције.


Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић изјавио је да је пораст обољевања од корона вируса у Србији очекиван, а да је то последица повећаног повратка држављана Србије из дијаспоре и непридржавања прописаних мера.


„Забрана кретања увече – стоји, али у току дана имамо пуна шеталишта и игралиша, а грађани се не држе на прописаном растојању од два метра“, рекао је Стевановић на конференцији за новинаре у Београду.


Истакао је да су инфициране особе најзаразније два дана пре и два дана после примећивања првих симптома обољевања од корона вируса. Навео је да деца нису угрожена у погледу тешких клиничких слика и смртних исхода, али да су добри преносиоци заразе.


Додао је да је број заражених лекара и медицинских сестара изузетно мали, да функционисање здравстевног система није угрожено и нагласио да је највећи број здравствених радника заражен због контакта споља.


„Апелујем на све здравствене раднике који су у контакту са пацијентима да носе хирурше маске, оне су довољне да заштите од заразе“, казао је он и додао да је у Србији, према последњим подацима регистрован укупно 171 потврђен случај инфекције.


Влада Србије је саопштила да је на данашној седници донела нове мере ради спречавања ширења корона вируса: обуставља се градски превоз на територији Србије и та одлука ступа на снагу вечерас у 20 часова. За све грађане који током ванредног стања морају да раде на радном месту, или не могу да раде од куће, биће организован превоз, о чему ће бити накнадно обавештени.