Литије и славље у Црној Гори

Након победе удружене опозиције на недељним парламентарним изборима у Црној Гори, на улицама Подгорице и осталих већих градова те земље јуче је владала слављеничка атмосфера. У подгоричком Саборном храму Христовог васкрсења је служен молебан, а велики број грађана окупио се у храму и око њега, са српским заставама, дан после парламентарних избора у тој земљи.Велики број грађана, који су се синоћ окупили испред храма, долазио је пешице, али и у колонама аутомобила, а неизоставне су биле сирене, бакље и заставе, српске и црногорске. Грађани су у потпуности испунили плато испред подгоричког Храма, изнад којег је, у једном тренутку, небо осветлио ватромет.


Позив за молебан и окупљање ширио се друштвеним мрежама и ово није „званична” прослава изборног успеха, будући да су у коалицији „За будућност Црне Горе” рекли да они, као ни свештенство СПЦ, нису организовали вечерашње окупљање, већ да су на окупљање позвали сами грађани.


Слични скупови одржани су и у Бијелом Пољу, Бару, Беранама и Даниловграду. У Бијелом Пољу је одржана литија коју су предводили свештеници бјелопољског намјесништва. Литија је кренула од великог платоа у Никољцу, улицом центра града до цркве светих апостола Петра и Павла.

Честитајући победу на парламентарним изборима, протојереј Дарко Пејић је казао да је победио народ који се борио против Закона о слободи вјероисповијести: „Народ и те како зна зашто излази на улице. И када су због корона вируса престале литије, настављене су ауто-литије. И видео је ко хоће да види како нас Господ све водио ка овоме дану. И ја сам један од вас, говорим о онима који деценијама пате и страдају'', поручио је, између осталог, Пејић.

Он је поручио да је ''ово дан слободе, а да је дан слободе дан праштања''. Литија је одржана и у Бару, док је епископ будимљанско никшићки Јоаникије дочекао испред манастира Ђурђеви ступови више хиљада грађана Берана и честитао им, како је казао, долазак слободе.

Владика Јоаникије је замолио да све прославе протекну у миру, слози и љубави: „Бог вас благословио, срећна вам победа, срећна вам слобода” казао је Јоаникије.

Даниловградским улицама вечерас је прошла литија коју је предводио тамошњи парох, свештеник Жељко Ћалић, а на челу је поново била осамнаестогодишња Јелена Поповић, која је носила крст. Та средњошколка је пре три дана сатима задржана у даниловградском Одељењу безбедности у који је приведена управо због ношења крста.

Пролазећи испре зграде Општине Даниловград, учесници литије на кратко су се зауставили и испод кабинета председнице Општине Зорице Ковачевић запевали песму „Изађи мала”. Неко од грађана испред врата зграде Општине оставио је раширени кишобран, симбол пароле „Нека падне да освјежи”, која је у изборној трци означавала подршку опозиционим листама, наводе „Вијести”.

Главном градском улицом, у којој су и канцеларије Демократске партије социјалиста која је на јуче одржаним изборима забиљежила пад, певали су „И чује се до небеса, нема више ДПС-а, Мило лопове”. На почетку улице литија је застала, а победа опозиционих листа у граду обележена је ватрометом.