Мађарска у Крагујевцу слави Рубика

Поводом 45 година од појаве Рубикове коцке, Крагујевац је у сарадњи са Одељењем за културу Амбасаде Мађарске у Србији реализовао је пројекат „Упознајте Рубикову коцку“.


У Првој крагујевачкој гимназији је, поред презентације коцке и пројекције документарно-образовног филма, организована и радионица. Рубикову коцку, познату као магична коцка, изумео је мађарски инжењер Ерне Рубик.


Прве Рубикове коцке направљене су 1977. године и до 2005. године продато је више од 300 милиона примерака широм света. Димензије оригиналне коцке су 3x3x3 са осам угаоних коцака и дванаест ивица. Данас се на основу оригиналног модела производи и више различитих варијанти.


Поводом 45 година од појаве прве коцке Будимпеште, у Крагујевцу је у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске реализован пројекат „Упознајте Рубикови коцку“. Након презентације, приказан је и документарно-образовни филм „Изазов коцке“, у коме су посетиоци имали прилику да виде историјат планетарно популарне коцке.


Организована је радионица на којој се представио Алекса Радовановић, првак Србије у слагању Рубикове коцке. Пројекат „Упознајте Рубикову коцку“ релаизован је у неколико градова у Србији са жељом Амбасаде Мађарске да подсети на порекло коцке, али и да се младе генерације упознају са магичном игром уз коју су многе генерације одрасле.