top of page

Aмбасада САД-а критикује мађарску владу

Updated: Oct 19, 2022

Из Амбасаде САД-а у Будимпешти кажу да је неколико мађарских јавних личности недавно дало изјаве "какве је могао дати и руски председник Владимир Путин".



На специјално анимираном видео-снимку који је америчка амбасада поставила на свој Твитер налог, наводи се неколико водећих политичара из владајуће странке који "деле теорије које су у складу са руском пропагандом". Амбасада је утврдила да је то случај са изјавом председника парламента Ласла Кевера, у којој каже да се изградња империјализма води од запада према истоку и да Украјина постаје још једна провинција евроатлантске империје.


Такође је споменут и Андраш Бенчик, главни уредник провладиног листа "Демократа", због своје објаве у којој каже да је Америка „корисник рата“ и да стога нема интерес да га оконча.


Заменик премијера Жолт Шемјен рекао је да су „универзитети Сједињених Држава изнедрили неопаганску и експлицитно варварску идеологију, која негира све вредности које је човечанство створило“, што Амбасада САД-а такође замера.


У видеу се такође, у истом контексту, спомиње и неколико медија и агенција које финансира мађарска влада. На снимку, креатори из амбасаде поручују: "Последњих недеља, неколико високих владиних личности и коментатора које финансира влада, дало је оштре антизападне и антиамеричке изјаве. Мађарска и Сједињене Државе су савезници. Пошто руска агресија прети свима нама, морамо да будемо заједно, а не да се разилазимо".

bottom of page