top of page

Aустралијски министар пред оставком због мајчиног мађарског држављанства?

Суд у Аустралији ових дана треба да утврди да ли је мајка министра финансија Џоша Фрајденберга била држављанка Мађарске када је својевремено стигла у Аустралију или је пак била без држављанства, како тврде министрови адвокати. Ако се утврди да је она тада била мађарска држављанка, Фрајденберг би се могао наћи у проблему, јер двојни држављани и они који имају право на држављанство друге земље, не могу бити посланици, нити чланови владе Аустралије.


Џош Фрајденберг је министар финансија Аустралије од августа 2018. године и члан је Парламента те земље. Сада се суочава са изазовом, јер његови противници тврде да због порекла мајке има право на мађарско држављанство, па самим тим не може бити у у парламенту и влади. Адвокат Ангел Алексов, који заступа супротну страну, рекао је на суду да је Фрајденберг знао да му је мајка рођена у Мађарској и додао да "постоји значајан сукоб интереса код особе која седи у Парламенту, а држављанин је друге државе или то може да постане." Адвокати Фрајденберга, пак, тврде да је његова мајка изгубила држављанство Мађарске када је напустила земљу, па је као особа без држављанства стигла у Аустралију 1949. година. Она је рођена у Будимпешти 1943, а њена породица је напустила земљу када јој је било шест година, због комунистичке диктатуре.


Фриденберг је чак затражио од мађарског премијера Виктора Орбана да потврди да он нема мађарско држављанство. Иако је из Будимпеште стигла тражена потврда, тужилац каже да је мајка, сада или касније, у сваком тренутку може да пренесе мађарско држављанство на свога сина, што га чини неподобним за останак у Парламенту и Влади.


bottom of page