top of page

Kоје споразуме су делегације Србије и Мађарске потписале на Палићу?

Председница Мађарске Kаталин Новак и председник Србије Александар Вучић потписали су на Палићу заједничку политичку изјаву о оснивању Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске. После прве седнице Савета, потписано је 12 билатералних докумената о сарадњи.



Министри спољних послова Ивица Дачић и Петер Сијарто потписали су споразум о сарадњи Националне генералне дирекције за странце Мађарске и Министарства унутрашњих послова Србије, споразум две владе о изменама и допунама Споразума о контроли граничног саобраћаја у друмском, железничком и воденом саобраћају и Протокол о „колокацији“ у Амбасади Србије у Kиншаси.


Сијарто који је и министар спољне трговине потписао је са српском министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Меморандум о разумевању о изградњи нафтовода Мађарска – Србија.


Потписани су и Споразум Србије и Мађарске о размени и узајамној заштити тајних података, Годишњи план рада за 2022-2023. годину на основу меморандума две владе о разумевању о стручној помоћи за преговоре о приступању Србије Европској унији, Споразум две владе о унапређеној стратешкој сарадњи у области одбране, Меморандум о разумевању министарстава пољопривреде две земље о модернизацији и дигитализацији у области пољопривреде.


Такође је потписан Споразум влада Србије и Мађарске о сарадњи у развоју и унапређењу путне инфраструктуре, Изјава о намери о електронској размени података Управе царина Србије и Националне пореске и царинске управе Мађарске и Уговор о оснивању заједничке фирме за трговину гасом – друштва Сербхунгас са ограниченом одговорношћу у Новом Саду.


Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија само са Мађарском има Стратешки савет за сарадању што показује да су односи две државе „на историјском нивоу“. Она је оценила да је формирање тог савета „историјски дан“ за обе државе.


„Ово је нешто на чему смо радили дуго, марљиво и напорно и то није нешто што не дође само од себе“, казала је Брнабићева.


Истакла је да Србија нема Стратешки савет за сарадњу ни са једном другом земљом, осим са Мађарском.


„Толико су данас блиски наши односи и то је нешто на чему ће Влада Србије предано и марљиво да ради, у политичким, економским, културним областима и у сваком смислу. Прва заједничка седница две владе одржана је 1. јула 2014, а непуних девет година потом се оснива Стратешки савет за сарадњу. То показује да када посвећено и одговорно радите на нечему, да можете од промените односе између две земље, да изградите историјски најбоље могуће односе и пријатељство које је залог за будућност“, казала је она.


Нагласила је и значај међусобног партнерства, пријатељства, уважавања и поштовања две државе.

bottom of page