top of page

Адер очекује препород туризма

"Надамо се да ће Мађарска у мају бити у могућности да додатно ублажи ограничења везана за корона вирус, ако вакцинација становништва буде добро напредовала, што би могло резултирати још једном успешном туристичком сезоном", рекао је мађарски председник Јанош Адер после састанка са својим колегама из земаља чланица Вишеградске групе, у среду, у Варшави.



„Што пре нам буду испоручене веће количине вакцина, то ћемо пре моћи да укинемо и ограничења у туризму", рекао је мађарски председник у Варшави, одговарајући на питање које се односило на поновно оживљавање туризма у Централној Европи. Адер је истакао да се нада да би вакцинација могла да се убрза до Ускрса или у периоду после празника, а најкасније до краја априла: „Тако бисмо, слично као прошле године, могли поново да се отворимо у мају. Надам се да ће ово лето за већину људи у туризму бити једнако успешно као и прошлогодишње“.


Учесници самита В4 позвали су све кључне факторе да уложе додатне напоре да се убрза вакцинација. „Сваки дан који нас приближава имунитету стада може бити пресудан, у смислу смањења личне жртве и заједничког економског терета. Добра вест је да је економска рецесија у све четири земље Вишеграда испод просека Европске уније и највећих држава чланица ЕУ. То нам даје разлог да се надамо да ће опоравак бити бржи и мање болан. Међутим, током пандемије, економија читавог блока је прилично рањива на негативне утицаје спољних фактора“, рекао је Адер и позвао на напоре да се та рањивост смањи у будућности.


Учесници самита сложили су се да се употреба угља мора смањити, рекао је Адер. Потребне су, међутим, електране и „ако озбиљно схватимо циљеве емисије, за све четири земље Вишеграда биће потребна нуклеарна енергије, а у наредних 20-25 година и постројења на гас“, истакао је.


Адер је додао је да ће се Вишеградска група залагати за европску подршку гасним пројектима. Учесници су такође обележили годишњицу удруживања и закључили да је протеклих 30 година било успешно, пренео је мађарски председник и позвао своје вишеградске колеге да учествују на изложби о заштити животне средине "Планет Будапест 2021", која ће бити одржана између 29. новембра и 5. децембра.

bottom of page