top of page

Амбасада Србије у Будимпешти угостила дела Милића од Мачве

Потпредседница владе Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је данас у амбасади Републике Србије у Будимпешти изложбу „Повратак Милића од Мачве".



„Данас смо на једном месту спојили две значајне вертикале српске културе и духовности – великог српског уметника Милића Станковића и Српску православну цркву, иницијатора и организатора манифестације која промовише и афирмише нашу културу, традицију и науку у пријатељској Мађарској“, рекла је Гојковићева, отварајући изложбу организовану у оквиру „Српских дана у Мађарској“.


Она је подсетила да је чувени сликар, у чијим делима је уживала публика у Бечу, Паризу, Њујорку, Лондону и другим светским метрополама, пре нешто више од три деценије излагао у Сентандреји, у оквиру ликовне колоније.


„Та чињеница даје додатну вредност самој изложби и оплемењује ово драгоцено представљање Србије у земљи и граду са којима нас везује много више од добрих комшијских односа“, истакла је министарка.


Додала је да српску и мађарску културу спаја доста тога те да нам је зато изузетно стало да наше културно наслеђе представимо на најбољи начин у Мађарској, а изложба дела Милића Станковића, односно Милића од Мачве, свакако је један од њих.


„Овај мултиталентовани уметник оставио је неизбрисив траг на српској и светској културној сцени. Заједно са великанима као што су Леонид Шејка, Оља Ивањицки, Kоста Брадић и остали припадници Медијале, једног од најоригиналнијих европских уметничких покрета икада, успео је да помири традиционално и савремено, угледајући се на ренесансну уметност и класицизам“, навела је Гојковићева.


Указујући да је Милић од Мачве био сликар несвакидашње маште, чија аутентичност деценијама уназад никога не оставља равнодушним, Гојковић је навела и да је његово стваралаштво, препуно магијских елемената и призора, највећим делом инспирацију налазило у српској историји, на коју смо као народ изузетно поносни, баш као што је то био и велики сликар.


„Овде изложена дела најсликовитије говоре о томе колико инспиративних тема и мотива савремено стваралаштво може да пронађе у народној прошлости, традицији и обичајима“, додала је министарка и подсетила да је својим маестралним делом „Сентандрејски диптих“ изложеним и насталим у оквиру те ликовне колоније, Милић од Мачве допринео да Будимпешта и Мађарска буду још снажније препознате као изузетно важне одреднице у историји српског народа и културе.


Такође је напоменула да можемо бити поносни на то што наша земља данас има бројне пријатеље у свету, али да не заборављамо да међу њима Мађарска заузима посебно место.


„Везе српског и мађарског народа сежу у далеку прошлост. У периоду 18. и 19. века, Будимпешта је била чворно место окупљања тада највећих имена српске културе, науке и уметности. Овде је 1826. године основана Матица српска, најстарија српска књижевна, културна и научна институција“, додала је Гојковићева.


Подсетила је да је у Будимпешти живео и стварао један од највећих проналазача у историји човечанства, Никола Тесла и бројни други великани српске културе, образовања и науке, као што су Јаков Игњатовић, Сава Текелија и Милош Црњански, животно и радно везани су за ове просторе, као и да је велики број припадника мађарског народа из Србије пронео славу наше земље широм света, било да је реч о култури, науци или спорту.


„Односи наше две државе данас су најбољи у својој историји, како у периоду пре, тако и након успостављања дипломатских односа 1882. године. Наше пријатељство и савезништво плод је одговорне политике, која је умела да препозна колико су заједничка историја и културне везе важне за свеукупно приближавање народа и држава“, рекла је министарка.


Истакла је да се српски народ у Мађарској, као и мађарски у Србији, осећају као своји на своме, једнако волећи и поштујући своје и државе матице.


„То је највећим делом тако јер знају да су уз њих владе које максимално поштују сва њихова права. За нас је од велике важности да Срби у Мађарској имају своје школе, задужбине, културно-уметничка друштва, цркве и манастире, као што их има и мађарска заједница у Србији“, указала је министарка.


Такође је навела да Министарство културе Републике Србије има блиску сарадњу с мађарским колегама и континуирано подржава културне активности мађарског народа у Србији.


„И поред садашњих чврстих веза и одличне сарадње, сматрамо да простора за њихов даљи развој увек има, о чему сведоче и ова изложба и манифестација. Оба ова догађаја, као и појединачне пројекте који су део 'Српских дана', министарство на чијем сам челу безрезервно је подржало у циљу даљег јачања наших односа и достојног представљања српске културе у земљи с којом гајимо нераскидиво пријатељство“, рекла је Гојковић и изразила уверење да ће ова изложба и целокупна манифестација „Српски дани у Мађарској“ додатно оснажити наше савезништво, а српску културу и уметност приказати у најбољем светлу.


Отварању изложбе су, између осталих, присуствовали и епископ будимски Лукијан, надбискуп Банах, апостолски нунције у Мађарској, заменица министра културе и иновација Мађарске Естер Витаљош, амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, српски посланик у Мађарском парламенту Љубомир Алексов, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, амбасадори више земаља акредитовани у Будимпешти и други представници дипломатског кора, као и српских институција у Мађарској.

bottom of page