top of page

Амбициозни планови Министарства одбране

Буџет за наредну годину обезбеђује наставак реформе мађарских оружаних снага и омогућиће земљи да повећа потрошњу за одбрану до два одсто БДП-а, годину дана раније него што је првобитно планирано, у складу са посвећеношћу Мађарске НАТО-у, наводи министар одбране.



Мађарски фонд за одбрану гарантује да ће земља моћи да купи сву опрему неопходну за ефикасну одбрану и „поврати престиж мађарске војске“, наводи се у саопштењу министра одбране Криштофа Салај-Бобровничког. У складу са захтевима НАТО-а, преко 20 одсто одбрамбене потрошње ће ићи на развој 2023. године, додао је он.


"Следеће године развој ће се фокусирати на индивидуалну и оперативну опрему војника, интеграцију до сада купљене опреме и увођење нове технологије за ударна дејства. Одбрамбене иновације су у интересу националне безбедности Мађарске, јер смањују зависност земље од увоза и повећавају сигурност снабдевања. Одбрамбени развој ће такође побољшати позицију Мађарске у оквиру НАТО-а", рекао је Салај-Бобровнички, напомињући да су мађарски Грипени штитили балтички ваздушни простор четири месеца ове године, а мисија косовског КФОР-а деловала под мађарском командом.


Једна од четири оперативне групе, формираних као одговор на украјинско-руски рат, створена је у Мађарској, под мађарском командом, додао је он.

bottom of page