top of page

Американци прозивају министра Рогана

Kабинет мађарског премијера намерно је осујетио напоре да се аутомобилима америчких војника дају локалне регистарске таблице како би се добила политичка полуга на владу Сједињених Држава, тврди извештај. Амерички војници стационирани у Мађарској нису добили регистарске таблице од 2021.



У говору одржаном на Централноевропском универзитету у Будимпешти, амерички амбасадор у Мађарској Дејвид Пресман критиковао је одлуку владе Виктора Орбана да не издаје локалне регистарске таблице америчким војницима који служе у ваздухопловној бази Папа у Мађарској.


„Више од три године, кршећи наш Споразум о сарадњи у области одбране, мађарска влада не дозвољава овим младим војницима да добију регистарске таблице за своја породична возила, већ их је приморала да плаћају десетине хиљада форинти из свог џепа сваког месеца за привремене регистрације. Није реч о пукој бирократији, већ је мађарска влада донела политичку одлуку да то учини”, рекаи је Пресман.


Ово питање је, истакао је амбасадор, симптом веће невоље и „индикативно је за тренутно стање односа Мађарске са савезницима". Проблем је, наставио је он, у томе што мађарски креатори политике третирају Сједињене Државе као противника, „говорећи и радећи ствари које поткопавају поверење и пријатељство“ између две земље, истовремено изолујући Мађарску од њених других савезника. Кабинет премијера је главни политички актер у свему овоме, рекао је амбасадор Пресман.


Портал VSqaure.org преноси речи неименованог мађарског функционера: „Истина је, ово је политичка одлука да се петљамо са америчким војницима и покушамо да натерамо САД да од нас траже да решимо проблем, тако да можемо и ми од њих тражити нешто заузврат.”


Према том извору, сваки корак у процесу прибављања документације за аутомобиле америчке производње, за војнике којима је због различитих саобраћајних стандарда потребна посебна дозвола за вожњу на путевима ЕУ, био је успешан до 2021. Међутим, касније се, како се наводи, кабинет мађарског премијера умешао и обуставио такве поступке.


"На челу кабинета је Антал Роган, кога често називају 'министром пропаганде' Фидесове владе због његове централне улоге у антиамеричкој оријентацији и проруској владиној пропагандној машини, као и обавештајне службе“, пише VSqaure.org.

Портал наводи пример да је под Рогановим руководством Кабинет премијера платио непознату количину новца пореских обвезника да би се на Јутјубу приказивали огласи о опасностима илегалне миграције широм Централне Европе, како би се Фидесов наратив против миграција гурнуо у први план политике у региону, а додаје се и да је био кључни играч у недавној контроверзи о председничком помиловању.


"Између 2015. и 2023. године, Национална канцеларија за комуникације, која је део министарства које води Роган, потрошила је укупно 1.360 милијарди форинти (3,40 милијарди евра) на комуникацију и планирање догађаја, што илуструје колико су он и његова канцеларија важни за политику мађарске владе", тврди портал.

bottom of page