top of page

Америчка амбасадорка у УН-у помешала Мађарску са Шведском

У говору на састанку о антисемитизму у УН-у, амбасадорска САД-а навела је Мађарску као негативан пример, када је реч о антисемитским инцидентима, али се испоставило да је мислила на Шведску. Јавна исправка, ни извињење нису уследили, иако је то мађарска мисија захтевала.



Прошлог викенда у седишту Уједињених нација (УН) у Њујорку одржан је састанак о глобалним напорима у борби против антисемитизма, на којем је, између осталих, говорила и америчка амбасадорка при УН Линда Томас Гринфилд. У свом говору, она је рекла да су синагоге у Украјини погођене руским ракетама, а да је у Мађарској уништен споменик посвећен холокаусту, што је нетачно.


У свом говору, америчка амбасадорка је рекла да је антисемитизам широко распрострањен и да расте широм света, а да мржња угрожава безбедност јеврејског народа. Као пример је навела Мађарску.


Мађарска делегација је присуствовала састанку УН, али није добила прилику да говори, па се коментаром након састанка обратио лично амбасадор Мађарске у светској организацији. Касније се испоставило да се уништење спомен-обележја холокаусту није догодило у Мађарској, већ у Шведској. Статуа о којој је реч представљала је Раула Валенберга, шведског дипломату који је спасао хиљаде Јевреја у Немачкој окупираној Мађарској током Холокауста.


Након што су мађарске дипломате контактирале Линду Томас Гринфилд, америчка мисија је, наводно, иза затворених врата признала да су погрешили и да се инцидент заиста није догодио у Мађарској, како су они тврдили. Мађарска амбасада је затражила јавни деманти, али се то до сада није догодило.


Поред тога, мађарски новински сајт Индекс објавио је да документ који поседује редакција показује да америчка мисија сматра да је случај затворен једноставним прецртавањем дела о Мађарској у званичном транскрипту говора.


Мате Пачолај, портпарол Министарства спољних послова и трговине, рекао је за Индекс да сматра да је инцидент "нечувен". Он је истакао да је озбиљност читавог састанка доведена у питање чињеницом да се "на једном високо рангираном скупу о антисемитизму, у присуству целог дипломатског кора, могу изнети неистине о некој земљи, без икаквог скрупула и последица".


Мађарску, а посебно њену актуелну владу, западни свет често оптужује да је антисемитски расположена. Недавно је публициста Дејвид Ниренберг написао чланак у "Вол стрит журналу" у којем је навео да су поједин политичари „противници јеврејске моћи“, спомињући међу њима и функционера британске Лабуристичке партије Џеремија Корбина и мађарског премијера Виктора Орбана.


Међутим, како је рекао главни рабин Тамаш Рона, реагујући на Ниренбергов чланак, "јудаизам цвета у Мађарској и Јевреји се овде могу осећати савршено безбедно, за разлику од других западних земаља". Он је нагласио да је третман Јевреја у Мађарској позитиван, да је хришћанско-јеврејски дијалог све јачи и да им данашња влада пружа велику културну и друштвену подршку, посебно у последњих десетак година.

bottom of page