top of page

Аустријски вицеканцелар окривљује Мађарску за проблеме Шенгенске зоне

Заменик аустријског канцелара Вернер Коглер је у интервјуу за аустријски дневник "Клајне цајтунг" рекао да би Мађарска могла да буде искључена из Шенгенског споразума, по логици аустријског вета против приступања Румуније и Бугарске Шенгену.



Да је однос снага у аустријској владиној коалицији нарушен, видело се и из чињенице да је савезни председник и бивши лидер Зелене странке Александер Ван дер Белен обећао пуну подршку Румунији одмах након аустријског вета у Шенгену. Сада актуелни лидер Зелене странке прети и доводи у питање вето коалиционог партнера Аустријске народне партије (ОВП), пише Индекс.


"У стварности, постоје проблеми у Мађарској, кроз коју је прошао лавовски део од 100.000 азиланата регистрованих у алпској републици. Ако бисмо се држали логике ОВП министра унутрашњих послова, онда би Мађарска морала бити избачена из Шенгена", каже вицеканцелар Вернер Коглер.


Према његовим речима, када је Аустрија ставила вето на приступање Румуније и Бугарске Шенгену, истакла је да оне не чине све што је у њиховој моћи да зауставе мигранте.


"Око 75.000 до 80.000 људи који наводно нису регистровани у Мађарској доказ су да сама ограда ништа не помаже“, каже он, што се може тумачити, као бочни ударац коалиционом партнеру. На крају крајева, канцелар Карл Нехамер (ОВП) жели да подржи Бугарску у изградњи физичких баријера на спољној граници ЕУ средствима ЕУ.


Шта може заиста помоћи да се заустави или бар контролише илегална миграција, није најасније након читања интервјуа. Мађарски медији истичу да се не може се избећи осећај да је Коглер спреман да употреби било које средство како би подигао политички утицај Зелених у коалицији.

bottom of page