top of page

Афера "снимак" настављена протестима

Петер Мађар, бивши супруг донедавне министарке правде, који је у центру пажње након афере "снимак", предао је инкриминишући аудио-снимак тужилаштву, пре него што је вечерас позвао симпатизере на демонстрације. Позиву се одазвао велики број људи, у центру Будимпеште.



Као што смо писали, појавио се снимак бивше министарке која тврди да су се чланови мађарске владе умешали у корупционашку аферу Волнер, фалсификовањем докумената. Вечерас у 18 часова Петар Мађар је окупио неколико хиљада људи на демонстрацијама у Марковој улици, испред канцеларије главног тужиоца.


У свом говору, Мађар је истакао да, након емитовања снимка, судови нису имали избора него да позову министре и на крају премијера. Он је позвао окупљене да не дозволе властима да гурну под тепих најзначајнији политички и морални скандал у последње три деценије.


Маса је скандирала: "У затвор, у затвор!" пошто је Петер Мађар позвао на оставку државног тужиоца Петера Полта. Затим је замолио масу да демонстрира на Кошутовом тргу, како би показали да „ова нација не припада Тиборчевима, Роганима и Полт Петерима, већ мађарском народу“. Учесници демонстрација су се затим упутили ка Тргу Кошут, а након што су испунили већи део трга, поново им се обратио Мађар.


Истакао је премијерово непоштовање владавине права, Истанбулског пакта, случаја медицинских сестара, као и његово "очигледно занемаривање" случајева помиловања и истраге од стране главног тужиоца.


„Драги моји пријатељи, узалуд чекамо аудио-снимак на коме ће нам премијер рећи како је његова породица дошла у посед 300 милијарди форинти јавног новца", рекао је говорник.


У међувремену је канцеларија Централног истражног тужилаштва (КНИФ) саопштила да је поподне Мађара поново саслушало, као сведока, Метрополитанско истражно тужилаштво у кривичном предмету који је у току. Пре испитивања, Мађар је јавно објавио снимак приватног разговора који је водио са бившом супругом. Канцеларија је признала као аутентичну изјаву на снимку, у којој Јудит Варга каже да главни јавни тужилац Петер Полт "не обавља дужност тужиоца".


„Главни јавни тужилац руководи канцеларијом јавног тужиоца Мађарске, у којој је на снази владавина права“, додаје се у саопштењу. Тужилаштво ће анализирати, проценити и додатно проверити све изјаве дате на снимку и током сведочења Мађара, наводи се.


„Поново се мора истаћи да су нестанак или ревизија докумената у тужилаштву не само правно, већ и физички немогуће. Сви подаци који се обрађују у канцеларији документују се од тренутка пријема и не чувају се на једној локацији, већ се појављују у базама података других организација, укључујући и оне истражних судија и органа који су укључени у тајне операције“, додаје се.


„Позната је историја свих докумената у вези са такозваним случајем Волнер, а све активности откривене из доступних података су истражене или се истражују у складу са законом“, наводи се у саопштењу.

bottom of page