top of page

Балаж Орбан: Сарадња са Владом Србије је највеће достигнуће у последњих 12 година

Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера, говорио је за Индекс о значају регионалне сарадње, Турског тока и мађарско-немачким односима.



„Стојимо на прагу ере у којој се снажан економски раст заснива на знању, иновацијама и новим решењима“, рекао је Балаж Орбан, за Индекс, након конференције "К8 – Економски процват у Карпатском басену". Он каже да треба искористити природни оквир који је створио Карпатски басен, да је "сарадња са Владом Србије највеће достигнуће у последњих 12 година" и да је она за Мађарску стратешки важна.


"Сада је задатак да продубимо сарадњу у даљим областима. Видимо да су и Аустријанци веома слични у свом размишљању у многим областима“, објаснио је он.


Орбан је истакао да у тренутној глобалној ситуацији заштита кључне инфраструктуре треба да буде приоритет, што захтева међународну сарадњу. Он је рекао да је напад на гасовод Северни ток показао потребу да се обезбеди заштита овог и других гасовода.


„Ако се нешто деси Турском току, то би могло да уништи целу економију региона. Влада би сматрала да је реч о терористичком нападу на земљу, ако би неко напао Турски ток. Ако га неко дигне у ваздух или учини неоперативним, Мађарска ће то сматрати терористичким нападом и реаговаће. Србија је раније такође саопштила исто то, јер гасовод пролази кроз њену територију", рекао је Балаж Орбан, позивајући се на ранију изјаву премијера Виктора Орбана.


Упитан о недавним разговорима премијера Виктора Орбана у Берлину са садашњим канцеларом Олафом Шолцом и бившом канцеларком Ангелом Меркел, политички директор је рекао да је управо Виктор Орбан био тај који је, иако су имали много спорова током низа година, покушао у јавности да убеди Меркелову да се не повлачи: "Не нужно зато што су се око свега договорили, већ зато што је било јасно да ће се створити вакуум моћи, ако немачка канцеларка оде. Нажалост, то се и догодило“, објаснио је он.

bottom of page