top of page

Балаж Орбан: Слепци воде слепце

Избори за Европски парламент ове године ће морати да „отворе очи Бриселу“ где тренутно слепци воде слепце, рекао је Балаж Орбан, политички директор у кабинету мађарског премијера за МТИ.



„Бриселска елита је дуго затварала очи пред стварним, свакодневним проблемима европских грађана. Не желе да виде прилив масе илегалних миграната, потребу да се деца заштите од либералне индоктринације и родне идеологије, последице санкција Русији, присилну зелену транзицијау која води повећању цена комуналних услуга и све мању конкурентности Европе", сматра Орбан.


Када је реч о миграцијама, он каже да је број илегалних улазака дуж спољних граница ЕУ достигао 355.300 у 2023. години, што је 17 одсто више у односу на претходну годину и највећи број од 2015. Број покушаја уласка дуж јужне границе Мађарске приближио се 171.000, рекао је он и додао да је 217.070 илегалних миграната добило наређење да напусти заједницу у првој половини прошле године, али да је „само једна петина њих заправо протерана, док су сви остали задржани у Европи као илегални имигранти“.


Према Орбановом мишљењу, илегална миграција мора бити заустављена на граници, а проблеми морају да се решавају тамо где се појаве, а не да се увозе у Европу. Уместо да усвоји функционалан мађарски модел, Брисел је наметнуо заједници миграциони пакт који не доприноси решавању проблема, већ сам проблем, са циљем стварања мигрантских гета и увођења обавезних квота, рекао је.


„Мађарска је данас глас европског народа“, рекао је Орбан и додао да је само она била у стању да „доследно изрази мишљење европске већине на нивоу владе“.


bottom of page