top of page

Без подршке комисији НАТО-Украјина

Мађарска влада је пре неколико година јасно ставила до знања да неће подржати сазивање Комисије НАТО-Украјина све док се не регулишу права Мађара у региону Закарпатја, у западној Украјини, подсетио је у Букурешту министар спољних послова Петер Сијарто.



Он је потврдио мађарском јавном каналу М1 информацију Фајненшел тајмса да влада остаје при свом ставу по том питању. Министар спољних послова Украјине ће учествовати само на радној вечери, рекао је Сијарто на маргинама састанка министара спољних послова НАТО-а.


"Од избијања рата у Украјини сви виде да се наша земља не бави питањем права закарпатских Мађара. Ово није нови став Мађара, већ смо годинама јасно стављали до знања да, све док мађарска национална заједница која живи у Закарпатју не поврати своја ранија права, Мађарска неће пристати на сазивање званичног састанка НАТО - украјинска комисија", рекао је Сијарто, изразивши наду да ће се, када се рат заврши, указати прилика да се поново почну разговори о томе.


На састанку НАТО-а, рекао је он, изнет је неформални „нон-пејпр” предлог о комисији НАТО-Украјина, који су Мађарска и Турска одбиле да потпишу. Сијарто је рекао да ће радна вечера којој ће присуствовати украјински министар спољних послова „представити одговарајућу платформу за консултације како то захтевају земље чланице НАТО-а“.

bottom of page