top of page

Бенко: Мађарска рањива на југу и истоку

Мађарска је, према речима министра одбране Петера Бенка, "погођена и са југа и са истока, и то је био разлог зашто је влада 2016. године поставила циљ да има јаку, способну војску, опремљену најновијом војном опремом, са посвећеним и оданим војницима који служе својој земљи."


Свака држава има дужност да гарантује безбедност сопственом народу, рекао је министар одбране Петер Бенко на седници Мађарског атлантског савета (МАТ). Он је напоменуо да је "општеприхваћено да ће нас НАТО, коме се Мађарска придружила 1999. године, штитити", али да "способности НАТО-а зависе од индивидуалних способности његових чланица".


"Оснивачки уговор НАТО-а, тј. члан 3 Вашингтонског уговора, наводи да је свака чланица савеза дужна да изгради и одржи снагу и способност у служби сопствене одбране и одбране савеза", напоменуо је он.


Бенко је рекао да је НАТО имао два рањива крила: на истоку и на југу. Мађарска је, додао је, погођена из оба правца, и то је био разлог зашто је влада 2016. године поставила циљ да има јаку, способну војску, опремљену најновијом војном опремом, са посвећеним и оданим војницима који служе својој земљи.


У међувремену, министар спољних послова Петер Сијарто, рекао је у Њујорку да свет мора да удружи снаге у борби против пандемије корона вируса, "што захтева сарадњу засновану на међусобном поверењу и поштовању". Према саопштењу Министарства иностраних послова, Сијарто је присуствовао догађају који је организован на маргинама 76. Генералне скупштине Уједињених нација и истакао блиску међузависност земаља, што је дошло до изражаја у последњих 18 месеци пандемије.


Рекао је да је вирус заједнички непријатељ, а сарадња у областима здравствене заштите и медицинских истраживања заједнички је интерес: "Вакцине спасавају животе", рекао је он, додајући да идеолошке или политичке приступе различитим медицинским производима треба одбацити.



bottom of page