top of page

Близу осам милиона евра за мађарску дијаспору

Mађарска влада расписала je тендере у вредности од 3 милијарде форинти (близу 8 милиона евра) за подршку мађарским организацијама које делују у Карпатском басену и дијаспори. Организације из дијаспоре појединачно имају на располагању највише 5 милиона форинти за организовање мађарског викенда, који има за циљ неговање мађарског језика и идентитета.



Викенд-школе које функционишу у дијаспори, широм света, играју истакнуту улогу у очувању мађарских заједница, културе и језика, рекао је Арпад Јанош Потапи, државни секретар задужен за политику за мађарске заједнице у иностранству на седмим сусретима мађарских викенд-школа.


Потапи је рекао да такве школе образују 11.000 деце широм света. Он је напоменуо да око 2,5 милиона Мађара живи у заједницама дијаспоре ван Карпатског басена, укључујући Мађаре треће и четврте генерације, који немају језичке везе, али су културно и својим националним осећањима везани за Мађарску.


Потапи је истакао да је 2024. проглашена годином кооперативне нације, а мађарска влада је расписала тендере у износу од 3 милијарде форинти (7,7 милиона евра) за подршку мађарским организацијама које делују у Карпатском басену и дијаспори. Организације из дијаспоре појединачно имају на располагању највише 5 милиона форинти за организовање мађарског викенда, који служи за неговање мађарског језика и идентитета.


До крајњег рока, 3. априла, поднето је 2.390 пријава са укупном потребом за финансирањем од 996 милиона форинти за алокацију од 500 милиона форинти. Невладине организације које делују у Карпатском басену, ван Мађарске, могле би да конкуришу за највише 2 милиона форинти за спровођење програма образовања, обуке, спорта, здравља и очувања заједнице.


Поднета 2.161 пријава има комбиновани захтев за финансирање од 3,8 милијарди форинти. Мађарске општине такође могу да конкуришу за максимално 2 милиона форинти подршке за јачање односа са градовима побратимима. Око 220.000 деце у Карпатском басену добија подршку кроз програм Мађарски у домовини, који обезбеђује 100.000 форинти за подршку породицама ван Мађарске, које своју децу уписују у образовне установе са мађарским као радним језиком.


Потапи је такође напоменуо да је од 2016. године завршено око 900 пројеката реновирања и изградње вртића и вртића у Карпатском басену и Мађарској и да је 535.000 ученика било у могућности да иде у школске екскурзије у подручја Карпатског басена насељена Мађарима. Такође је истакао значај програма стипендирања кампова "Шандор Короши Чома", које организују Удружење "Ракоци" и Удружење мађарских извиђача у Екстерису.


Заменик државног секретара Петар Силађи је рекао да 250 викенд-школа ради у заједницама дијаспоре, од којих су 92 биле присутне на сусретима одржаним током овог викенда.

bottom of page