top of page

Блумберг: Мађарска је у ЕУ само због новца, излазак из блока могућ

У свом опширном чланку о Мађарској, Блумберг пише да Виктор Орбан редовно криви ЕУ за проблеме своје земље, да јавна подршка блоку опада и да је ова земља чланица европске породице само због новца. Пошто су славине за новац затворене, "хуксит" је могућ, наводи портал.



Блумбергов аналитичар пише да чланство Мађарске у ЕУ има солидан биланс када је реч о новцу. Будимпешта је примила око 100 милиона евра од придруживања Мађарске Европској унији 2004, што је једно од највећих издвајања по глави становника у ЕУ.


Међутим, Мађарска је недавно постала тест интегритета ЕУ, наводи се у чланку. Блумберг пише о анкетама које показују да се Мађари окрећу истоку. Фебруарски Евробарометар забележио је пад подршке јавности чланству у ЕУ за 12 одсто. Занимљиво је да је у фебруару 2022. подршка ЕУ била 62 одсто, што је рекорд од 2007. Промена може значити да владина кампања окривљавања Брисела за инфлацију, економске проблеме и енергетску кризу функционише.


„Запањујуће је колико је Орбан био ефикасан у уништавању проевропског става Мађарске“, рекао је за Блумберг Данијел Хегедиш, сарадник Немачког Маршаловог фонда у Берлину.


"Хуксит" је могућ ако се све настави овако, али Орбанова сукоб са ЕУ није из идеолошких разлога, већ је реч о новцу, пише портал и подсећа да је комесар за буџет Јоханес Хан рекао је да ће откључати 13 милијарди евра за Мађарску. То међутим значи да ће још 15 милијарди евра остати замрзнуто. Хан ће следеће недеље доћи у Мађарску на даље преговоре, али верује да је "хуксит" нереалан, јер Мађарска има користи од свог чланства. Излазак из ЕУ не би имао смисла, јер је мађарска економија спојена са економијом ЕУ, редовно је изјављивао премијер Орбан, за разлику од министра финансија Михаља Варге.


"Мађарска никада није успела да прихвати и спроводи вредности ЕУ, јер се у ствари радило о новцу. Сада, када новац не тече, та чињеница заједно са пропагандом има снажан ефекат", пише Блумберг.


Портал верује да Орбанова анти ЕУ реторика, која окривљује Брисел за све тешкоће, укључујући и рат у Украјини, затварање славина за новац и стални снажан утицај на јавно мњење, које је ипак још увек за ЕУ, може у перспективи изазвати "хуксит".

bottom of page