top of page

Блумберг: Шта са независношћу правосуђа?

Мађарску владу чека много посла да би добила приступ фондовима Европске уније које је ускратила Европска комисија. Један од важних задатака, према писању Блумберга, влада посебно мора да поради на независности правосуђа.



Мађарска мора да предузме кораке за јачање независности правосуђа, јер ова тема није међу 17 обавеза које је влада обећала да ће преузети до 19. новембра. Ове мере су, међутим, неопходне да би Европска комисија закључила своју процедуру владавине права за заштиту фондова ЕУ, пише HVG.


Уколико мађарска влада не поступи према очекивањима из Брисела, предлог ЕК би блокирао 3.000 милијарди форинти (7,5 милијарди евра) у фондовима ЕУ. Када се процедура заврши, може се прећи на преговоре о конкретним средствима, фонду за опоравак и седмогодишњем буџету.


Блумберг преноси да се "овде се не ради само о борби против корупције, већ и о независности правосуђа“, како је то рекао европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс. „Ако желимо да идемо даље према плану, морамо да узмемо у обзир различите реформе које су тражене у различитим поступцима“, додао је Рејндерс.


Критике Брисела на рачун независности правосуђа нису изненађење за мађарску владу, јер се ово питање поставља годинама. Европска комисија предлаже мађарској влади да предузме озбиљније мере како би обезбедила независност правосудног система од власти.

bottom of page