top of page

Бока: 2023. је била година неуспеха за ЕУ

Прошла године је била неуспешна за Европску унију, сматра мађарски министар за ЕУ послове. Јанош Бока је рекао да ЕУ „није успела да преузме конструктивну улогу у обнављању мира и безбедности у Европи", да Брисел "подржава рат" и да ће "учинити све да се Европа директно укључи у сукоб".



ЕУ такође, истиче Бока у својој објави на ФБ-у, није успела да „пружи значајну помоћ својим чланицама у поновном покретању њихових економија након кризе и јачању глобалне конкурентности заједнице“.. ЕУ није успела да заустави илегалну миграцију и није успела да помогне државама чланицама да заштите спољне границе, рекао је Бока и додао да је „Брисел напустио европске фармере и стао на страну украјинских олигарха“.


„Брисел није учинио ништа у борби против корупције и сукоба интереса у институцијама ЕУ, али користи (ограничавање) приступа финансирању заједнице да изврши директан политички притисак“, рекао је министар.


Али, рекао је Бока, говорећи о предстојећим европским парламентарним изборима, 2024. „могла би бити година за промене“. Заједница позива на промену „како би Брисел подржао мир, а не рат, да се фокусира на повезаност и конкурентност уместо на економску изолацију и неразумно централно планирање“, рекао је Бока.


Он је такође сугерисао да би ЕУ требало да „допусти да уђу само они који имају овлашћење и да обезбеди фер услове за европске пољопривреднике, као и суверенитет у ЕУ у погледу снабдевања храном.


„Приступ фондовима ЕУ не би требало да буде средство за вршење политичког притиска“, додао је он. Бока је рекао да ће предстојеће мађарско председавање Европском унијом радити на промовисању тих циљева.

bottom of page