top of page

Бока: Мађарска левица допринела притиску у Бриселу

„Ни код куће, ни у Бриселу, мађарска левица није пропустила ниједну прилику да делује против националних интереса и активно је допринела да питање ЕУ фондова постане оруђе политичког притиска“, изјавио је министар за послове Европске уније Јанош Бока, који сматра да резултат избора за Европски парламент може донети промене у систему и олакшати заштиту мађарских интереса.



Европска комисија (ЕК) и Европски парламент (ЕП) користе процедуре ЕУ против Мађарске да би вршиле груби политички притисак, чему је активно допринела мађарска левица, рекао је министар Јанош Бока. Ако држава чланица не добије приступ фондовима ЕУ, крше се једнаки услове конкуренције.


"Посебан случај је када то не добијете због очигледног политичког притиска. Још је озбиљније ако се деси у време вишеструке кризне ситуације, а још је озбиљније ако се деси због понашања левичара, који се супротстављају националним интересима"


Према његовим речима, приступ ресурсима нема везе са заштитом финансијских интереса и основних вредности ЕУ, већ у великој мери са ставом мађарске владе по питању руско-украјинског рата. Он каже да мађарска левица, ни код куће ни у Бриселу, није пропустила ниједну прилику да делује против националних интереса и активно је допринела да питање ЕУ фондова постане оруђе политичког притиска. Подсетио је да је први пут покренут поступак по члану 7 против Мађарске, који траје већ шесту годину.


Није јасно која је правна основа и сврха тога, приметио је, сумњајући да је сврха да поступак треба да се настави у недоглед и да се употреби за притисак на мађарску владу. Он је додао да то само по себи не утиче на приступ фондовима ЕУ, али утиче на примену процедуре условљавања и хоризонталних услова ауторизације.


"Током поступка условљавања, мађарска влада је са ЕК договорила 17 мера. Када је споразум објављен у јавности, мађарска левица је започела интензивну кампању да Комисија промени став, што је довело до тога да је Европски парламент у децембру 2022. године позвао ЕК да не прекида процедуру", подсетио је он.


Сада је, каже, отворено и питање хоризонталних услова подобности, иако до сада није било забринутости у погледу независности мађарског правосуђа, подсетио је он. Према његовим сумњама, сврха тога је могла бити да ЕУ увек има оруђе притиска погодно за уцењивање мађарске владе.


"Након што је Скупштина прихватила испреговарани пакет у области правосуђа, левица је поново кренула у интензивну кампању, услед чега је ЕК иницирала измену текста закона који је са њом усаглашен", истакао је.


Јанош Бока је споменуо питање приступања Европском јавном тужилаштву као средство политичког притиска, а такође и кампању левичарских представника да повезују трансфер средстава ЕУ са усвајањем непрецизиране образовне реформе.

Резимирајући, он је навео да сва ова средства нису служила заштити европских вредности, већ вршењу грубог политичког притиска, чему је активно допринела мађарска левица.


"Осим тога, мађарска левица помаже напоре који би значајно смањили кохезионе ресурсе у следећем буџетском циклусу ЕУ", закључује Бока.

bottom of page