top of page

Борел: Глобална сарадња једино решење

Високи представник ЕУ Жозеп Борел изјавио је да затварање граница и самостално тражење решења против коронавируса није решење за излазак из кризе. "Kао што сви знате, ово је критичан тренутак. Овај вирус игнорише државне границе и изазива глобалну кризу без преседана. Једини могући одговор је снажнија глобална сарадња међу људима, регионима, државама", казао је Борел.


После неформалне видео конференције министара спољних послова земаља чланица ЕУ, Борел је рекао да је у фокусу тог неформалног састанка био међународни одговор на пандемију коронавируса, објавила је Европска служба за спољне послове.

Он је навео да ЕУ много чини у актуелној кризи и оценио да се то не види довољно: "Неке земље се жале да им не помажемо, а заправо смо партнер који им највише помаже. ЕУ ће наставити да буде поуздан партнер, бирајући сарадњу уместо такмичења. Ово није време да кривимо једни друге. Једини начин за спречавање ширења заразе је снажна посвећеност заједничком раду", додао је шеф европске дипломатије.

Он је рекао да је на састанку било речи о повратку држављана ЕУ који су, док су били на путу, остали заглављени у иностранству и да посебан изазов представља њихово враћање из неких земаља Азије, Латинске Америке и подсахарске Африке. Казао је да је реч о више од 200.000 путника и да они морају да буду враћени комерцијалним летовима авиокомпанија. "Телефонирао сам бројним колегама у Латинској Америци и Југоисточној Азији и тражио помоћ, да дозволе авионима да покупе те људе и врате их у Европу", навео је.

Борел је рекао да је потребно да се повећа међународна сарадња и солидарност и да ће ЕУ морати да усмери напоре како би помогла земљама које су у ризику. Упозорио је на ситуацију у Африци, где би утицај пандемије могао брзо да изађе ван контроле.

Поводом помоћи коју су Kина и Русија послале Италији за борбу против коронавируса, Борел је рекао да је свака помоћ добродошла и да у томе не треба тражити контроверзе. Он је казао да ЕУ мора да настави да пружа хуманитарну помоћ Ирану, другој најтеже погођеној земљи, где према његовим речима ситуација "постаје драматична".

"Очекујемо да ће наредних недеља Ирану бити испоручена хуманитарна помоћ у вредности од 20 милиона евра", навео је Борел. Он је додао да су се шефови дипломатија ЕУ договорили да подрже захтеве Ирана и Венецуеле за финансијску подршку Међународног монетарног фонда, јер су у веома тешкој ситуацији, првенствено због америчких санкција које их спречавају да зарађују од продаје нафте.

"Ми верујемо да мора да буде потврђено да добра као што су храна, лекови и медицинска средства могу да буду испоручена овим земљама и да то не потпада под америчке санкције. Ово мора да буде потврђено јер многи страхују да могу да буду на удару санкција ако учествују у тој хуманитарној трговини", рекао је Борел.

Навео је да шефове дипломатија брине и "јасан покушај" да се ЕУ дискредитује тиме што се корона вирус представља као болест белаца, уз сваљивање кривице за пандемију на европске грађане. Он је рекао да то не чине државе, него обични људи.

Борел је рекао да је на данашњем састанку било речи и о преиспитивању споразума ЕУ и Турске из 2016. године чији је циљ да заустави прилив миграната у Европу.

"Ситуација на грчко-турској граници је много боља него пре неколико недеља. Покушавамо да анализирамо тешкоће у примени споразума из 2016. године како бисмо имали јасну слику како је он спровођен и да бисмо дошли до тога како он треба да изгледа у будућности", казао је шпански дипломата.

Поводом Операције Ајрин (Ирене), којом ЕУ жели да спречи доставу оружја у ратом захваћену Либију, Борел је рекао да је учињен велики напредак, али да има још отворених питања око којих чланице ЕУ нису постигле договор.

Додао је да је неслагања највише око процедура за искрцавање у случају да бродови нове поморске мисије ЕУ буду морали да спасавају мигранте на мору.

bottom of page