top of page

Боронди: Морамо бити способни за рат, ако је потребно

Нови начелник генералштаба Оружаних снага Мађарске Габор Боронди рекао је у интервјуу Јавном сервису М1 да ради на јачању обуке и борбене готовости војске и да оружане снаге морају бити способне да "воде рат у интересу земље, ако је потребно".



„Просечан човек може да се нада одсуству рата, али војска се не може изградити на нади. Она мора бити спремна да се бори и победи у рату“, рекао је Боронди, додајући да „сваки развој догађаја треба да служи миру како би се спречила ескалација”.


Према његовим речима, извлачење поука из рата у Украјини фактор је у планирању будућег развоја. „Мађарске трупе су биле на терену у Авганистану, Ираку и на Косову, али врста противваздушне одбране која укључује беспилотне летилице, што је виђено у рату Русије и Украјине, тада није била фактор“, рекао је он, додајући да су вештине војске „постале донекле застареле ”. Недостатке треба отклонити и повећати координацију унутар војске како би она била „способна да обавља задатке националне одбране и штити територију земље у оквиру НАТО-а“, рекао је генерал.


Позивајући се на своје раније коментаре у парламентарном одбору, везане за нуклеарно одвраћање, Боронди је рекао да је био у великој мери погрешно схваћен. „Нисам мислио да Мађарска треба да буде укључена, већ сам указао на логику која стоји иза европске безбедности. Русија је нуклеарна сила и НАТО међу својим чланицама има нуклеарне силе. Европска безбедност почива на нуклеарном одвраћању, пошто су обе стране свесне да би ескалација довела до нулте игре без победника".


На тему резервног састава Оружаних снага Мађарске, начелник Генераштаба је рекао: „Они су наши амбасадори у датом подручју или насељу; преко њих можемо доћи до становника“. Додао је да ће резервни официри добити „најбољу обуку“, укључујући и вежбе гађања викендом. Он је рекао да планира да повећа број учесника оваквих вежби са садашњих 300-400 на 2.000-3.000.


Боронди је рекао да војска треба да буде спремна да се суочи са безбедносним изазовима, "чак и ако ескалација рата не утиче директно на Мађарску". „Морамо да оживимо ратну културу унутар мађарске војске, управо у интересу мира“, рекао је он.



bottom of page