top of page

Брисел: Још два месеца за Мађарску

Амбасадори земаља чланица Европске уније у Бриселу су се договорили да Мађарској влади дају још времена, и то до средине децембра, да спроведе неопходне мере за окончање тзв. поступка владавине права, који се води против Мађарске.



Савет за правосуђе и унутрашње послове ЕУ одлучио је о продужењу рока „у светлу професионалне и ефикасне имплементације обавеза које је Мађарска преузела у интересу постизања споразума са Европском комисијом“, изјавила је министарка правде Јудит Варга.


Другим речима, 26 држава чланица ће сачекати да виде да ли Орбанова влада заиста спроводи своје обавезе о сузбијању неправилности и превара са новцем ЕУ. Тек тада ће земље чланице размотрити предлог да се евентуално замрзне трећина помоћи ЕУ.


Европска комисија је 18. септембра предложила повлачење 3.000 милијарди форинти (7,5 милијарди евра) помоћи намењеној Мађарској. Разлог је злоупотреба ЕУ фондова која је, како наводе, прошла некажњено. Комисија сматра да треба дозволити да време за мађарску владу истекне, како би Орбанова влада може да спроведе антикорупцијске мере.


Неке од закона у вези са процедуром већ је усвојио Мађарски парламент. Преостала потраживања су такође на путу да буду одобрена, а кабинет је до сада дао неколико обећања Бриселу. Премијер Виктор Орбан и мађарска влада донеће неопходне одлуке до 19. новембра, гласи једно од обећања. До тада ће Европска комисија проценити да ли је Будимпешта испунила очекивања. Министарско веће ће квалификованом већином одлучити да ли ће одобрити предлог за повлачење или окончати процедуру, с тим што представник мађарске владе неће учествовати у гласању.


Мађарска влада је више пута понављала да плате наставника зависе од финансирања ЕУ, јер је Брисел пристао да финансира плате мађарских наставника из буџета за период 2021-2027, преноси HVG.HU. Јавно образовање је, према ЕУ законима, одговорност држава чланица, па је и његово финансирање је дужност државе, а не Европске уније. Међутим, ЕУ у пракси финансијски доприноси сустизању у образовном систему у свим државама чланицама.


bottom of page