top of page

Британска и пољска штампа о Орбану

Према писању британског Дејли експреса, мађарски премијер Виктор Орбан уцењује Европску унију, али је Брисел спреман да попусти његовим захтевима. Лист примећује да је поком протекле деценије Орбанова влада градила све ближе економске и дипломатске везе са Русијом.



"Мађарска је потписала неколико споразума о куповини руског гаса, нафте и нуклеарног горива. Као резултат тога, више пута је блокирала усвајање пакета санкција, јер Орбан сматра да су оне неефикасне у заустављању рата и да наносе више штете европској економији него Русији. Амбасадори ЕУ у уторак нису успели да постигну договор са мађарском владом о новом пакету санкција. Двојица дипломата кажу да је Брисел спреман да попусти пред Орбановим захтевима. Мађарска влада тражи брисање четири особе са списка санкционисаних лица", наводи британски дневник.


Пољски лист вПолитице је био конкретнији у критици званичне Будимпеште, па је тако његов коментатор написао да Мађарска није само Виктор Орбан. "Став Виктора Орбана према рату наговештава његову непосредну политичку пропаст", наводи аутор.


Мађарски провладин портал Мандинер напомиње да је наслов чланка објављеног у пољским новинама „Мађарска, на срећу, није само Виктор Орбан“. Према том напису, "Орбан неће успети, јер одржава економску сарадњу са Путином и покушава да спречи или барем ублажи економске и финансијске санкције које је Европска унија увела кривој Русији“.


Лист, међутим, истиче да је Мађарска дуго била савезник Пољске, чак и под Орбановом владом. Такође се напомиње да су Мађари "више пута у својој историји доказали да су способни да подржавају и боре се за највише људске вредности".

bottom of page