top of page

Будимпешта: Мађари нека остану у Украјини

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто упозорио је данас на опасност од новог хладног рата, реагујући поводом тензија између западних земаља и Русије око Украјине. Мађарска влада не препоручује својим грађанима напуштање Украјине, упркос напетој ситуацији у тој земљи.


„Не желимо нови хладни рат. Период хладног рата је имао трагичне последице у централно-источној Европи, изгубили смо неколико деценија”, рекао је министар Сијарто и додао да Мађарска подржава све дипломатске напоре и разговоре за решавање сукоба.


Запад захтева да Русија повуче своје трупе и оружје са границе са Украјином, док Москва тражи да НАТО смањи своје операције у источној и централној Европи и инсистира да западна војна алијанса одбије кандидатуру Украјине за чланство,


Мађарско Министарство спољних послова не планира да евакуише своје запослене из Украјине, за разлику од САД-а, које су у страху да би Русија ускоро могла да нападне суседну земљу, почеле да евакуишу своје дипломатско особље. Неће се мењати ни мађарске препоруке за путовање у Украјину. У међувремену, НАТО планира да пошаље додатне борбене авионе и поморске бродове у регион. Као и Мађарска, и Европска унија жели да задржи своје дипломатско особље у Украјини.


Мађарска тренутно сврстава Украјину као земљу са повећаним безбедносним ризиком, али се једино не препоручује путовање у области Доњецка и Луганска. Министарство истиче да треба бити опрезан у остатку земље, а посебно ноћу, јер је повећан број терористичких претњи.


У Украјини живи и велики број Мађара, које званична Будимпшта назива "присилном мањином", која је остала изван Мађарске Тријанонским уговором после Првог светског рата.


Тензије у Украјини ескалирају последњих недеља, а Русија је распоредила стотине хиљада војника на источним пограничним областима насељеним етничким Русима који су се пратктично отцепили од Украјине 2014. године. Иако Русија то пориче, западне обавештајне агенције кажу да се Москва спрема за инвазију.


Амерички председник Џо Бајден је прошлог децембра неколико пута разговарао телефоном са руским колегом Владимиром Путином. У тим разговорима је одбацио могућност америчке војне интервенције у Украјини, у случају руског напада, али је запретио да ће увести строже санкције него раније и наговестио да ће САД снабдевати украјинску војску оружјем.

bottom of page