top of page

Будимпешта могуће место преговора

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто понудио је да Будимпешта буде место мировних разговора између Русије и Украјине.


Сијарто је уживо на Фејсбуку рекао да се консултовао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и Андрејем Јермаком, шефом кабинета председника Украјине Володимира Зеленског, како би им понудио Будимпешту као безбедно место за преговоре. Сијарто је открио да ниједна од страна није одбацила ту могћност.


Са овом понудом, Будимепшта се нада да ће моћи да допринесе миру, јер је то интерес Мађарске, истакао је Сијарто у Бриселу, пре него што је отпутовао у Њујорк на разговоре са лидерима Уједињених нација о конфликту у Украјини.


Он је оценио да су водеће светске силе ангажовале скоро сва дипломатска средства како би спречиле рат у Украјини, која је сусед Мађарске: "Рат је најгори могући сценарио који односи људске животе. Мађарска би волела да види мир и крај непријатељствима што пре је могуће. Јер, што пре се заврши сукоб, мање живота ће бити изгубљено", додао је Сијарто.


Мађарски министар је изјавио да су преговори предуслов за враћање мира, а раније понуђена места за преговоре - Варшава и Минск - нису билa по мери сукобљених страна: "То је довело до тога да Мађарска понуди да буде место одржавања мирнових преговора", казао је Сијарто.

bottom of page