top of page

Будимпешта незадовољна и новим украјинским законом о мањинама

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто одржао је конференцију за штампу у Бриселу поводом састанка Савета за спољне послове ЕУ. Овај скуп почео је данас неформалном разменом мишљења Сијарта са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом.



Мађарски министар је рекао да је састанак са њим затражила његова украјинска колегиница и потпредседница владе Олга Стефанишина, што је он одмах прихватио. Такође је подсетио на прошлонедељни телефонски разговор са Андријем Јермаком, шефом администрације украјинског председника, први пут од избијања рата. Сијарто је том приликом истакао да је „Мађарска заинтересована за унапређење односа са свим својим суседима“.


На питање новинара да ли су тачне информације да је Кијев тражио састанак мађарског и украјинског лидера, он је рекао да такав сусрет "треба да се одржи када већ постоје изгледи за одговарајуће акције".


Како преноси МТИ, Петер Сијарто је истакао да мађарска влада још увек није дала зелено светло за исплату нових 500 милиона евра из Европског мировног фонда за испоруку оружја Украјини, јер "неке акције Кијева штете интересима Мађарске". Као пример је навео податак да се ОТП банка у Украјини и даље сматра "међународним спонзором рата". Он је такође истакао да, иако је ЕУ већ потрошила више од 80 милијарди евра за подршку Украјини, још није достављен детаљан извештај о томе како је тај новац коришћен, што је основни услов за даљу подршку.


Одговарајући на питања новинара, министар Сијарто је напоменуо да ће нови украјински закон о мањинама бити анализиран заједно са мађарским организацијама у Закарпатју (Украјина), али да је већ сада јасно да њиме неће бити враћена права која су постепено укидана од 2015. године. Штавише, рекао је, то ствара ситуацију неизвесности у којој је могућа даља регресија.


„Током преговора одбили смо покушај да се приближи коначни датум искључивања Мађарске из куповине руске нафте преко нафтовода 'Дружба'. Била је земља која је желела да прекине важење нашег изузећа у кратком року“, рекао је Сијарто и још једном потврдио да Будимпешта не подржава санкције које наносе штету мађарским националним интересима.

bottom of page